Bireyleri bisiklet festivallerine katılmaya motive eden faktörler ölçeğinin geliştirilmesi ve bu faktörlerin çeşitli değişkenlere göre incelenmesi
The motivational factor scale motivate individuals for participating bicycle festivals and analyzing these factors according to various variables
  1. Tez No: 580066
  2. Yazar: İREM EVLİVAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FAİK ARDAHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Festival, Bisiklet, Rekreasyon, Bicycle, Festival, Recreation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Festivaller insanların bireysel ya da gruplar halinde katılım sağlayabilecekleri organizasyonlarla yeni kültürler, yeni insanlar, yeni coğrafyalar tanıma, sosyalleşme, dinlenme, eğlenme, günlük hayatından stresinden uzaklaşma, varsa eski dostlarla bir araya gelme amaçlı katıldıkları etkinlikler olarak tanımlanmaktadır. Düzenlendiği destinasyonun hem tanıtımı hem de gelişimi açısından büyük öneme sahip olan festivaller kapsamında değerlendirilen bisiklet festivalleri ülkemizde küçük çaplı özel etkinlikler olarak yerini almaktadır. Bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak, diğer bisiklet kullanıcıları ile bir araya gelip sosyalleşmek, doğayı keşfetmek ve hem ruhsal hem de fiziksel aktivitelerde bulunabilmek için bisiklet turları ve bisiklet festivalleri düzenlenmektedir. Düzenlenen bu festivaller aynı zamanda ülkemizin coğrafi güzelliklerinin tanıtılmasında da rol almaktadır. Gökova Bisiklet Festivali, Uluslararası Antalya Bisiklet Festivali, Hür Pedal Ortaca Bisiklet Festivali, Çanakkale Bisiklet Festivali, Kapadokya Bisiklet Festivali, Mersin Bisiklet Festivali her yıl tekrarlanan ve yüksek talep gören festvallerdir. Bu bağlamda mevcut çalışmada bisiklet festivallerine katılım sağlayan bireylerin profillerinin belirlenmesinin yanında bireyleri bisiklet festivallerine katılmaya motive eden faktörler ölçeğinin geliştirilmesi ve bu faktörlerin çeşitli değişkenlere göre incelenmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Festivals are organizations where people can participate individually or in groups. In addition, festivals are also defined as activities in which people participate in order to get to know new cultures, individuals and geographies, to socialize, to rest, to have fun, to get away from the stress of daily life and to meet with their old friends. Bicycle festivals, which are evaluated within the scope of festivals which are of great importance both in terms of promotion and development of the destination they are organized, take place as small scale special events in our country. Tours and festivals are organized in order to spread the use of bicycles, to meet and socialize with other bicycle users, to explore nature and to engage in both spiritual and physical activities. These festivals that organized also play a role in promoting the geographical beauties of our country. Gökova Bicycle Festival, International Antalya Bicycle Festival, Hür Pedal Ortaca Bicycle Festival, Çanakkale Bicycle Festival, Cappadocia Bicycle Festival, Mersin Bicycle Festival are festivals that repeated every year and be high demanded. In this context, the profiles of individuals participating in bicycle festivals were determined. In addition, in the study was aimed to developed a scale of factors that motivate individuals to participate in bicycle festivals and to analyzed these factors according to various variables.