Narsistik kişilik özellikleri ve bağlanma stilleri arasındaki ilişkinin incelenmesi: Bingöl Üniversitesi örneği
Investigation of the relationship between narsistic personal properties and attachment styles: Example of Bingöl University
- Tez No: 580166
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. REYHAN BAHÇİVAN SAYDAM
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Psikoloji, Psychology
 - Anahtar Kelimeler: Bağlanma, bağlanma stilleri, narsisizm, narsistik kişilik, narsistik kişilik özellikleri, Attachment, attachment styles, narcissism, narcissistic personality, narcissistic personality traits
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 91
Özet
Araştırma, üniversite öğrencilerinde narsistik kişilik özellikleri ve bağlanma stilleri arasındaki ilişkinin demografik özelliklere (cinsiyet, yaş, kardeş sayısı, ailedeki doğum sırası ve ailenin gelir durumu) göre incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Örneklem, Bingöl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyal Hizmetler ve Felsefe bölümlerinde öğrenim gören, uygun/kolayda örneklem yoluyla seçilen; 18-26 yaş arasındaki 198 kız, 197 erkek öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada öğrencilerin demografik özelliklerini belirlemek amacıyla“Kişisel Bilgi Formu”, narsistik kişilik özelliklerini saptamak amacıyla Raskin ve Hall'ın (1979)“Narsistik Kişilik Envanteri”ve öğrencilerin bağlanma stillerini belirlemek amacıyla Bartholomew ve Griffin'in“İlişki Ölçekleri Anketi”kullanılmıştır. Ölçeklerden elde edilen veriler SPSS 22 istatistik programı ile analiz edilmiştir. Katılımcıların demografik özelliklerinin saptanması amaçlı yüzde ve frekans analizleri; demografik veriler ile bağımlı ve bağımsız değişkenler arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlı Mann Whitney U testi ve Kruskall Wallis testi; narsistik kişilik özellikleri ve bağlanma stilleri arasındaki ilişkiyi belirlemek amaçlı spearman korelasyon analizi ve demografik değişkenler ile narsistik kişilik özelliklerinin bağlanma stilleri üzerindeki yordayıcı etkisini sınamak üzere Çoklu Regreson (Linear Regresyon) analizi uygulanmıştır. İstatistiksel analizler sonucunda, korkulu bağlanma stili ile narsistik kişilik özelliklerinden biri olan teşhircilik arasında negatif yönde; korkulu bağlanma ve saplantılı bağlanma stili ile hak iddia etme arasında pozitif yönde; güvenli bağlanma stili ile hak iddia etme arasında negatif yönde bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Demografik değişkenlerden, cinsiyete göre korkulu bağlanma stili puanlarının; yaşa göre kayıtsız bağlanma stili puanlarının; kardeş sayısına göre kayıtsız bağlanma stili ile sömürücülük puanlarının farklılaştığı görülmektedir. Ailenin gelir durumu, cinsiyet ve hak iddia etme değişkenlerinin güvenli bağlanma stili toplam varyansının %13'ünü; ailedeki doğum sırası ve hak iddia etme değişkenlerinin saplantılı bağlanma stili toplam varyansının %5.7'sini; ailenin gelir durumu, cinsiyet, hak iddia etme ve teşhircilik değişkenlerinin korkulu bağlanma stili toplam varyansının %8.9'unu; ailedeki doğum sırası ve kardeş sayısı değişkenlerinin kayıtsız bağlanma stili toplam varyansının %4.3'ünü açıkladığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The research is conducted to investigate the relationship between narcissistic personality traits and attachment styles in university students according to demographic characteristics (gender, age, number of siblings, birth order and family income). The sample is selected by eligible / easy 198 female students and 197 male students between the ages of 18-26 who are studying at the Faculty of Arts and Sciences, Department of Social Services and Philosophy in the Bingöl University. In order to determine the demographic characteristics of the students“Personal Information Form”, in order to determine the narcissistic personality traits Raskin and Hall's (1979)“Narcissistic Personality Inventory”and in order to determine the attachment styles of the students Bartholomew and Griffin's“Relationship Scales Questionnaire”are used. The data obtained from the scales is analysed by SPSS 22 statistical program. In order to determine the demographic characteristics of the participants percentage and frequency of the analysis; in order to determine the relationship between demographic data and dependent and independent variables, Mann Whitney U Tests and Kruskal Wallis Tests; in order to determine the relationship between narcissistic personality traits and attachment styles spearman correlation analysis and; in order to determine the predictive effect of demographic variables and narcissistic personality traits on attachment styles Multiple Regression (Linear Regression) analysis are applied. As a result of the statistical analysis, it is found and concluded that there is a negative attachment between fearful attachment style and one of the narcissistic personality traits; a positive relationship between fearful attachment and obsessive attachment style; a negative correlation between secure attachment style and claim. It is observed that according to demographic variables, gender, fearful attachment style scores; according to age, indifferent attachment style scores; and according to the number of siblings, unregistered attachment style and exploitation scores are differentiated. It is seen that family 's income, gender, and assertion variable is 13% of the total variance; the obsessive attachment style of family birth order and claim variable is 5.7% of the total variance; the rate of family income, gender, claims, and exhibitionism and fearful attachment style of exhibitionism variable is 8.9% of the total variance; the variables of birth order and sibling number in the family explained 4.3% of the total variance of the indifferent attachment style.