Bir grup üniversite öğrencisinde bağlanma stilleri ile narsisizm arasındaki ilişki: Reddedilme duyarlılığının aracı rolü
The relationship between attachment styles and narcissism on a group of university students: Mediating role of rejection sensitivity
- Tez No: 454314
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RUKİYE HAYRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma stilleri, grandiyöz narsisizm, kırılgan narsisizm, reddedilme duyarlılığı, Attachment styles, grandiose narcissism, vulnerable narcissism, rejection sensitivity
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Işık Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, bir grup üniversite öğrencisinde bağlanma stilleri ile narsisizm arasındaki ilişkiyi ve bu ilişkide reddedilme duyarlılığının aracı rolünü incelemektir. Araştırma, İstanbul'da üç farklı üniversiteden seçilen 452 üniversite öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aşamasında örneklem grubuna Kişisel Bilgi Formu, İlişki Ölçekleri Anketi, Narsistik Kişilik Envanteri, Kırılgan Narsisizm Ölçeği ve Red Duyarlığı Ölçeği uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 21.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Mann Whitney-U ve Kruskal Wallis Testleri gruplar arası farkları belirlemek için kullanılmıştır. Spearman rho Korelasyonu ise araştırmanın değişkenleri arasındaki ilişkiyi belirmek amacıyla kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, bağlanma stilleri ile narsistik kişilik özellikleri arasında anlamlı bir ilişkiye rastlanmamıştır. Bu sebeple, reddedilme duyarlılığının bu ilişkideki aracı rolüne bakılamamıştır. Ancak araştırma sonuçları, reddedilme duyarlılığı ile kırılgan narsisizm arasında pozitif yönde anlamlı ilişki olduğunu göstermiştir. Ayrıca, reddedilme duyarlılığı ile grandiyöz narsisizmin kendine yeterlilik boyutu arasında da pozitif yönde anlamlı ilişki olduğu görülmüştür. Son olarak, araştırmadan elde edilen bulgular ilgili literatür ışığında tartışılmış, çalışmanın sınırlılıkları ve gelecek çalışmalar için öneriler belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study was to investigate the relationship between attachment styles and narcissism on a group of university students and to examine the mediating role of rejection sensitivity in this relationship. The study data were sampled in three different universities in İstanbul with 452 student participants. The participants completed research tools including, Personal Information Form, Relationship Scale Questionnare, Narcissistic Personality Inventory, Hypersensitive Narcissism Scale and Rejection Sensitivity Measure. The data obtained in the research are analyzed by using SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 21.0 program. Mann Whitney U Test and Kruskal Wallis Test are used for designate the differences of groups. Spearman rho Correlation Analyze is used for designate the relationships between variables of study. The results showed that there was no significant relationship between attachment styles and narcissistic personality chracteristics. For this conclusion, mediating role of rejection sensitivity couldn't been analizied in this relationship. But the results showed that there was a positive significant relationship between rejection sensitivity and vulnerable narcissism. And also there was a positive significant relationship between rejection sensitivity and self-sufficiency dimension of grandiose narcissism. Finally, the results discussed according to previous literature. Limitations of the current study and suggestions for future studies were stated.