Annelik deneyimleri üzerine nitel bir araştırma
A qualitative research on motherhood experience
- Tez No: 580257
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜHEYLA SARITAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Annelik, Toplumsal Sınıf, Annelik Deneyimleri, Fenomenolojik Analiz, Alt Sınıf, Orta Sınıf, Üst Sınıf, Motherhood, Socioeconomic Status, Motherhood Experiences, Interpretative Phenomenological Analysis, Lower Class, Middle Class, Upper Class
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Annelik Deneyimleri Üzerine Nitel Bir Araştırma konulu çalışmamızın amacı; annelerin anneliğe hangi anlamlar yüklediği, annelik süreçlerindeki güçlü ve zayıf yönlerin neler olduğu, iyi annelik algıları, anne-baba eğitimi, annelik deneyiminde yararlanılan kaynaklar, annelik modeli algıları, anne-çocuk ilişkisi, çocuk bakımı, çocuğun yetişmesinde ve bakımında yaşanılan zorluklar, ekonomik düzeydeki değişimlerin annelik sürecine etkisi, sosyal medya etkisi ve annelik gibi konuların toplumsal sınıflar ile etkileşimleriyle ortaya koymaktır. Çalışma bütün bu konuları araştırmak için kadınların annelik deneyimlerine odaklanmaktadır. Araştırma, Balıkesir'de yaşayan 40 anne ile mülakat yapılarak gerçekleştirilmiş olup, Fenomenolojik Analiz (IPA) kullanılan bir nitel durum çalışmasıdır. Araştırma sonucunda ortaya çıkan bulgulara göre annelerin deneyimlerinde sınıfsal farklılıklara bağlı olarak, değişiklikler gözlemlenmesine rağmen sınıfsal farklılıkların etki etmediği deneyimler de mevcuttur. Toplumdaki kültürel değerler ve sistem, annelik ve kadınlık söylemlerini çeşitli iktidar mekanizmaları aracılığıyla kuşatır ve sürekli olarak yenilemektedir. Klasik aile yapısınından uzaklaşılarak geleneksellikten kopuş yaşanmaya başlanmıştır. Küreselleşme olgusu ile birlikte anneler tamamen kültürel değerlerden, örf ve âdetlerden yararlanarak çocuk yetiştirmek ile yetinmeyip alternatif annelik deneyimleri sürecine girdikleri gözlemlenmiştir. Sosyal medya kullanımın yarattığı etkinin, aile içi iletişimsizliğe yol açtığı görülmüştür. Aile yapılarının bu değişim ve dönüşüm içerisinde olmaları gelecek nesilleri de etkileyeceği âşikardır. Anne ve babalar sosyal medyada kabul edilen ortak tecrübelerden sıyrılamamakta buna bağlı olarak da kendi doğrularını ve tecrübelerini aile üyelerine iletmede kopukluk yaşamaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this A Qualıtatıve Research On Motherhood Experıence is to reveal concepts such as how mothers interpret motherhood, what are the strengths and weaknesses during motherhood cycle, generally accepted motherhood best practices, parental education, resources to which mothers refer during motherhood experiences, generally accepted moderhood model, relationship between mother and child, child care, challenges faced in terms of child care and parenting, how changes in financial income affect motherhood in general, the effects of social media and motherhood models depending on socioeconomic status. Main focus throughout the research is on motherhood experiences. The research is a qualitative case study for which Interpretative Phenomenological Analysis (IPA) is adopted utilising interviews performed with 40 mothers that live in Balikesir. This research reveals the fact that motherhood models change depending on the socioeconomic status; there are some instances in which socioeconomic status does not matter though. Using governance instruments, womanhood and motherhood concepts are constantly re-formed by vultural values and the system itself which have undeniable influence on these concepts. It's an absolute finding that conventional family structure has been renewed while there is a decrease in adoption of conventionalism. It's observed that under heavy influence of globalisation mothers do not suffice with cultural values and mores, experience alternative motherhood models in terms of parenting. Another finding is that wide adoption of social media causes lack of communication among family members. It's obvious that such transformation in family structure will definitely influence next generations. Parents are not able to weaken their focus on the common experiences shared through social media and thus fail to convey their beliefs and experiences to the family members.