Sivil toplum kuruluşları ve kamu arasındaki bağıntıyı sağlamada halkla ilişkilerin rolü: Hayvan hakları dernekleri üzerine İzmir ili örneğinde bir durum çalışması
The role of public relations in providing connection between the non-governmental organizations and the public: A case study on animal rights associations in the sample of İzmir city
- Tez No: 580289
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU BELKIS GÜZELOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Kamu Yönetimi, İletişim Bilimleri, Public Relations, Public Administration, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Halkla İlişkiler, Sivil Toplum Kuruluşları, Halkla İlişkiler ve Tanıtım Faaliyetleri, Hayvan Hakları Dernekleri, Public Relations, Non-Governmental Organizations, Public Relations and Publicity Activities, Animal Rights Associations
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Günümüzde, halkla ilişkiler, örgütler için vazgeçilmez bir unsur olarak kabul görmektedir. Halkla ilişkiler genel olarak; halkı aydınlatarak görüşlerini benimsetmek, halktan bilgi alarak örgütsel kararlarda isabeti yakalamak, halkla işbirliği yaparak örgütsel amaçların kolay gerçekleşmesini sağlamak, halkın isteklerine kayıtsız kalınmadığını göstermek, halk üzerinde yönetime veya örgüte karşı olumlu imaj yaratmak ve halkın desteğini kazanmak vb. gibi birçok amacı kapsamaktadır. Bu sebeple, gerek kamu gerek özel kuruluşlar, halkla ilişkiler faaliyetlerine önem göstermektedir. Aynı şekilde, özellikle halkın desteği sayesinde faaliyet gösterebilen örgütler olduğundan, Sivil Toplum Kuruluşları (STK) için de halkla ilişkiler uygulamaları büyük önem taşımaktadır. Bu araştırmada, halkla ilişkilerin örgütlerdeki rolü, İzmir'deki STK'lardan olan hayvan hakları dernekleri ve aynı zamanda, hayvan sever olduğu halde herhangi bir hayvan hakları savunucu derneğe üyeliği olmayan bireyler üzerinden incelenerek ortaya konacaktır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, public relations is approved an indispensable element for the organizations. Public relations, in general, comprises many purposes such as to adopt their opinion to public by enlighten public, to reach hits in organizational decisions by geting information from the public, to provide the organizational goals easy by cooperating with the public, to show the public that they are not indifferent to the their wishes, to create a positive image for the administration or the organization, on the people and to gain the support of the public, etc… Therefore, public and private organizations attach importance to public relations activities. Along the same line, public relations practices are very important for Non-Governmental Organizations (NGOs) too, as they are organizations that can operate thanks to the support of the public. In this study, It will be revaled by examining the role of public relations in organizations, through the associations that protect the animal rights within the NGOs in Izmir and at the same time, through the animal-loving individuals who are not members of any animal rights association.