Gıda endüstrisi şekerleme atıksularının iki aşamalı anaerobik biyolojik arıtımının araştırılması
Investigation of two-stage amaerobic biological treatment of food industry confectionary wastewater
- Tez No: 580288
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YALÇIN AŞKIN ÖKTEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: İki aşamalı anaerobik arıtma, Asidifikasyon, Hibrit yukarı akışlı anaerobik çamur yatağı, Şekerleme endüstrisi, Two-stage anaerobic treatment, Acidification, Hybrid upstream anaerobic sludge bed, Confectionery industry
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada gıda endüstrisi şekerleme atıksularının iki aşamalı anaerobik biyolojik arıtımı karşılaştırılmıştır. Çalışmanın amacı ise, tek ve iki kademeli anaerobik arıtma sistemlerinde organik madde giderimi ve bu giderim verimini etkileyen nedenler incelenmesidir. İki adet reaktör kullanılmıştır. İki fazlı sistemlerde temel olarak iki farklı mikroorganizma grubunun farklı aktivitelerinin olması esasına dayanır. Metanojenik aktivite hızı düşük, asidifikasyon ve hidroliz fazları ise büyük bir hızla oluşur. Yüksek hızla çalıştırıldığına metanajonesis fazı engellenmiş olur. İkinci aşamada ise metanojenler, asetojenlere paralel olarak çalışırlar. Atıksun karakteri 18533 mg/lt KOİ ve 17005 mg/lt BOİ5'tir. Anaerobik fermentasyon reaktörü, 4 litre aktif hacme sahip bir cam malzemeden, 90 devir/dakika'lık bir hızda tam karışımlı olarak kurulmuştur. Ortam sıcaklığı 35-37oC civarında tutulmaktadır. Reaktörde numune alma musluğu, gaz toplama hattı, giriş ve çıkış hatları, asit-baz girişi sağlayan bir hat, online pH ayarlamasını sağlayacak pH metreye bağlı reaktöre batık vaziyette bir pH probu yuvası bulunmaktadır. İkinci bir reaktör olarak, iki kısımdan oluşan ve 13 litre aktif hacme sahip, 40 cm boy, 20,5 cm çapa sahip, hibrit yukarı akışlı anaerobik çamur yatağı tankı kullanılmaktadır. Temmuz 2019, 69 sayfa.
Özet (Çeviri)
In this study, two stage anaerobic biological treatment of confectionery waste water in food industry was compared. The aim of the study is, investigate the remmoval of organic matter in single and two stage anaerobic treatment systems and finding the reasons which affecting this removal efficiency. Two reactors were used. In two phase systems, it is basically based on the fact that two different groups of micro organisms have different activites. Methanogenic activity rate was low and acidification and hydrolysis phases was occured with great speed. When operated at high speed, the metanajonesis phase was inhibited. In the second stage, methanogens work in parallel with actogenes. The charachter of wasta is 18533 mg/ lt KOI and 17005 mg/lt BOI5. The anaerobic fermentation reactor was set up in a fullymixed mixture of 4 litres of active glass material at a rate of 90 rpm. Environment (Ambient) temperature is kept around 35-37 oC. The reactor has a sampling tap, gas collection line (which is connected to a gas collection bottle), inlet and outlet lines, an acid base inlet, a pH probe housing submerged to the reactor connected to pH meter to enable online pH adjustment. As a second reactor, a hybrid upstream anaerobic sludge bed tank of 40 cm lenght, 20.5 cm diameter, consisting of two parts and having an active volume of 13 liter is used.July 2019, 66 pages. Temmuz 2019, 69 pages.