Türkiye'deki 4 büyük kulübün son 5 yıllık maç sonuçlarına göre hisse değerlerinin değişiminin analizi ve finansal raporların hisse değerlerine etkisi
Analysis of change of share values according to the last 5 years match results of the 4 major clubs and the effect of public disclosed financial reports on share values in Turkey
  1. Tez No: 580366
  2. Yazar: VEYSEL GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESİN NESRİN CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol, 4 Büyük Spor Kulübü, Hisse Senedi, Finansal Raporlar, Football, 4 Major Sports Club, Stock, Financial Reports
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Spor söz konusu olduğunda, öncelikle futbol akla gelmektedir ve dünyada yaklaşık 3.5 milyar insan bu sporla ilgilenmektedir. 1980'li yıllara kadar sadece bir oyun olarak bilinen futbol, 1980 yılından sonra ekonomik değeri bakımından ön plana çıkarak şirketleşme faaliyetleri hız kazanmıştır. Türkiye'de futbol sporu giderek popülaritesi artmaktadır. Bununla birlikte futbol sektörünün giderek ekonomide büyük yere sahip olması, özellikle büyük futbol kulüplerinin hisse senetlerinin borsada işlem görmesidir. Günümüzde, futbol milyarlarca dolar yatırım yapılan bir piyasa ya da sektör haline gelmiştir. Küresel ekonomi açısından futbolun önemli ekonomik sonuçları ortaya çıkmaktadır. Bu sonuçların ülke ekonomisi üzerinde farklı düzeylerde önemli etkileri vardır. İlk dönemlerde futbolda sadece maç gelirleri elde edilirken, spor kulüplerinin kurumsallaşmasıyla birlikte, yayıncılık gelirleri, eğitim gelirleri, reklam gelirleri, sponsorluk ve ürün satışları gibi farklı alanlarda yüksek rakamlara ulaşan gelirler elde edilmeye başlanılmıştır. Giderlerin artması, kulüplerin düşük maliyetle fon bulmaları yoluna gitmişlerdir ve fon yaratmadaki bu adımlar, spor kulüplerinin halka açılmasını gerektirmiştir. Türkiye'de fazla taraftarı olan dört büyük spor kulübünün fonları halka açılmıştır. Bu çalışmanın amacı, dört büyük futbol kulübünün 2013-2018 yılları arasındaki lig performanslarındaki başarılarının finansal performans üzerindeki etkilerini incelemektedir. Borsa İstanbul'da işlem gören dört büyük futbol takımı, Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor maç sonuçlarının açıklanmasından önceki hisse senetlerinin değeri ile maç sonuçlarının açıklanmasından sonraki hisse senetlerinin değerleri ekonometrik olarak analiz edilmiş ve karşılaştırılmıştır. Bulgulara göre, oluşturulan hipotezlerden sadece üç tanesi kabul edilmiştir. Kabul edilen bu hipotezlerden üçünün de mağlubiyetlere ait olması dikkat çekicidir.
Özet (Çeviri)
When it comes to sports, football comes to mind first and about 3.5 billion people in the world are interested in it. Until 1980s, football was known only as a game, after 1980, the company came to the forefront in terms of economic value has accelerated its incorporation activities. The increasingly popular sport of football in Turkey is increasing. However, the fact that the football sector has an important place in the economy is the fact that the stocks of the major football clubs are traded on the stock exchange. Today, football has become a market or sector where billions of dollars are invested. In terms of global economy, important economic results of football are emerging. These results have significant effects on the national economy at different levels. In the first periods, while only match revenues were obtained in football, with the institutionalization of sports clubs, revenues that reached high figures in different fields such as publishing revenues, training revenues, advertising revenues, sponsorship and product sales started to be obtained. The increase in costs led clubs to find funding at a low cost, and these steps in fundraising required the opening of sports clubs to the public funds of the four major sports club in Turkey was opened to public with more fans. The aim of this study is to examine the effects of achievements in the league performance of four major football clubs between 2013-2018 on financial performance. The values of the stocks of the four major football teams, Besiktas, Fenerbahce, Galatasaray and Trabzonspor, which were traded in the Istanbul Stock Exchange, were analysed and compared with the econometric values. According to the findings, only three of the hypotheses were accepted. It is noteworthy that three of these hypotheses belong to defeats.