Soft power in Turkish foreign policy: Yunus Emre Institute
Türk dış politikasında yumuşak güç: Yunus Emre Enstitüsü
  1. Tez No: 580392
  2. Yazar: MEMET KÜRŞAD ÇORLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHMUT DENİZ TANSİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İnşacılık, Türk Dış Politikası, Yunus Emre Enstitüsü, Constructivism, Turkish foreign policy, Yunus Emre Institute
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Türk Dış Politikası 1999 yılından beri realizmden konstrüktivizme döünüşüm yaşamıştır. Bu süreçte Türk Dış Politikasının 21. Yüzyıldaki yeni perspektifini desteklemek için yeni kurum ve kuruluşlar kurulmuştur. Türkiye bu kurum ve kuruluşlar ile birlikte yumuşak gücü de dış politikasının unsurlarından birisi olarak kullanmaya başlamıştır. Diğer bir deyişle Türk Dış Politikası yumuşak güç ile birlikte farklı alanlara da yönelenerek çeşitlenmiştir. Türkiye Cumhuriyeti bu yeni kurumları dünyanın değişik bölgelerinde yumuşak gücü arttırmak için kullanmıştır. Yunus emre Enstitüsü, Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü, Yurtdışı Türkler ve Akrabalar Topluluğu yeni kurulan kurumlardan birisidir. Bununla birlikte, Türkiye daha önceden kurulmuş olan mevcut kurumlarını da Türk Dış Politikasının yeni paradigmalarına uyum sağlaması için revize etmiştir. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı, Türk Radyo ve Televizyonu ve Türk Havayolları bu çerçevede yenilenen kurumlar olmuştur. Bu kurumların türkiye'nin yumuşak gücünü arttırmış ve etki alanlarını genişletmiştir. Bu kurum ve kuruluşlara ek olarak, Türkiye Cumhuriyeti yumuşak gicini arttırmak için dünyanın farklı bölgelerinde faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerini de desteklemiştir. Yunus Emre Enstitüsü de Türk kültürünü, dilini, sanatını yurtdışında tanıtmak ve yabancı ülkelerle dostluklar geliştirmek için kuurlmuştur. Henüz 2007 yılında kurulmuş olmasına rağmen yarattığı etki oldukça geniş ve fazla olmutştur. Bu tezde, Yunus Emre Enstitüsünün, faaliyetleri, misyonu ve vizyonu detaylı bir şekilde incelenecektir. Bununla birlikte, şu soruların cevaplanması hedeflenmektedir: Yunus Emre Enstitüsü Türk Dış Politikasındaki dönüşümün ürünü müdür? Yunus Emre Enstitüsünün faaliyetleri nelerdir? Yunus Emre Enstitüsü Türk Dış Politikasının unsurlarından biri midir?
Özet (Çeviri)
Turkish foreign policy started to transform from realism to constructivism as of the year 1999. New organizations and institutions were established in order to support this new perspective of the Turkish foreign policy in the 21st century. In this direction, Turkey started to use soft power as an element of its foreign policy, while elements of soft power were being diversified in the 21st century as well. In this context, the Republic of Turkey initiated establishment of new institutions in various regions of the country in order to have increased soft power. Among such new institutions are Yunus Emre Institute, Prime Ministry Office of Public Diplomacy and the Directorate General for Turks and other Communities Living Abroad. In addition, Turkey revised its institutions in order to adapt them to new paradigms of the Turkish foreign policy. Turkish Cooperation and Coordination Agency, Turkish Radio and Television Corporation and Turkish Airlines were revised under this framework and they have become significant institutions for Turkey in increasing its soft power and enlarging the country's influence. Furthermore, Turkey started to support non-governmental organizations in various regions as an element of soft power. In this regard, Yunus Emre Institute is one of the newly-established institutions which aims to promote the Turkish culture, language, and arts, while developing consolidated friendship relations with other countries. Although this institution was founded in 2007 and it is a relatively young establishment, its sphere of influence has been observed to be extensively wide.From this perspective, the aim of this dissertation is to elaborate on the mission and vision of Yunus Emre Institute with a focus on its activities. The following questions are specified to seek answers: Is Yunus Emre Institute a result of the Turkish foreign policy's transformation? What sort of activities are carried out by Yunus Emre Institute? Is Yunus Emre Institute an element of the Turkish foreign policy?