The soft power strategy and instruments in foreign policy of Turkey (2002 – 2017)
Türk dış politikasında yumuşak güç stratejisi ve enstrümanları (2002 – 2017)
- Tez No: 550673
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SITKI BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Yumuşak Güç, Türkiye, Kamu Diplomasisi, Soft Power, Turkey, Public Diplomacy
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Günümüzde uluslararası ilişkiler disiplininde en çok incelenen konulardan biri güç kavramı ve bu kavramın bütün boyutları olmuştur. Güç kavramı, sert güç ve yumuşak güç olarak iki temel anlayışla değerlendirilmektedir. Yumuşak gücün en önemli unsurlarından biri olan kamu diplomasisi, bir ülkenin başka bir toplumun halkı ile aydınlarını bu ulusun politikaları ile kendi avantajına döndürmesi ve etkilemeye çalışmasıdır. Bu açıdan bakıldığında kamu diplomasisi ile yumuşak gücün birbirini tamamladığı görülebilir. Son yıllarda söylemde ve uygulamada Türk dış politikası içerisinde yer alan yumuşak güç kavramı, Türkiye'nin uzun vadeli planlarını gerçekleştirebilmesi hususunda önemli bir unsur olarak kabul edilmektedir. Yürütülen bu politikalarda kamu diplomasisi yöntemlerine de başvurulmaktadır. Bu yöntem ile ülkemizin uluslararası platformda saygınlığının arttırılması amaçlanmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye'nin sahip olduğu kamu diplomasisi araçları olan; Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü, TRT, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü, Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı, Yurtdışı Türkler ve Akrabalar Toplulukları Başkanlığı, Yunus Emre Enstitüsü ve benzer amaçlara sahip olan diğer kurumlar açıklanmıştır. Bu kurumların, Türkiye'nin imajına ne denli katkıda bulunduklarından ve Türkiye'nin sahip olduğu bu kurumlar ile yumuşak gücünü ne denli etkili kullandığından bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the most studied subjects of the international relations discipline is the power concept and all aspects of it. Power concept is considered in two basic approaches as hard power and soft power. Public diplomacy, one of the most important aspects of soft power is turning public and intelligentsia of another country to its advantage and trying to impress them through policies of this nation. From this point of view, it can be seen that public diplomacy and soft power complement each other. Soft power concept taking place in Turkish foreign policy, recently, in discourse and practice, is accepted as an important factor for Turkey to implement its long-term plans. Also, public diplomacy methods are applied in these policies. It is intended by this method to improve prestige of our country at international platform. In this study, the public diplomacy instruments of Turkey as the Coordinating Office of Public Diplomacy, the Turkish Radio and Television Corporation, the Directorate General of Press and Information, the Turkish Cooperation and Coordination Agency, the Presidency for Turks Living Abroad and Related Communities, Yunus Emre Institute and other institutions with similar purposes are described. The level of contribution of these institutions on the image of Turkey and how efficiently soft power is used through these institutions of Turkey are mentioned.