Kedilerin ağız florasından pasteurella multocida izolasyonu, izolatların kapsüler tiplendirilmesi ve antibiyotik duyarlılıklarının belirlenmesi
Isolation of pasteurella multocida from mouth flora of cats, capsular typing of isolates and determination of antibiotic susceptibility
- Tez No: 580397
- Danışmanlar: PROF. DR. ARZU FUNDA BAĞCIGİL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Veteriner Hekimliği, Microbiology, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Pasteurella multocida, kedi, ağız, PCR, kapsüler tiplendirme, antimikrobiyal Duyarlılık, Pasteurella multocida, cat, mouth, PCR, capsular typing
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu tez çalışmasında özellikle kedilerin ağız florasından alınan örneklerde Pasteurella multocida varlığının araştırılması, kapsül tiplerinin belirlenmesi ve antibiyotik duyarlılıklarının saptanması amaçlandı. Bu amaçla, 300 kediden oral sıvab toplandı, izolasyon için Selektif zenginleştirilmiş Knight's besiyeri ve kanlı agar kullanıldı. İncelenen kedilerin 48 (%16)'inden P. multocida izole edildi. Tüm suşlar kapsüler tip A olarak belirlendi. İzolatların seftiofur, klindamisin, eritromisin, enrofloksasin, amoksisilin klavulonik asit, trimetoprim/sulfametokasazol, tetrasiklin, kloramfenikol ajanlarına karşı duyarlılıkları disk difüzyon yöntemi ile incelendi. En yüksek direnç klindamisine (%100) karşı saptandı. Enrofloksasin ise dirençli izolat saptanmayarak en etkili ajan olarak belirlendi. Bu çalışmada ilk kez evcil hayvalarda tetrasiklin dirençli P.multocida saptandı. P. multocida izolatlarında %27 çoklu antibiyotik direnci bulunduğu ortaya konuldu. Oral kolonizasyon ile çeşitli fizyolojik ve davranışsal değişkenler arasındaki ilişkiler incelendi ve bir yaş altı kediler ve dış ortamda yaşayan kedilerde kolonizasyon istatistiksel olarak anlamlı bulundu. P. multocida gibi zoonoz karakterdeki bakterilerde gözlenen antibiyotik direnci, halk sağlığı açısından tehdit oluşturduğundan önemi gözardı edilmemelidir. Bu çalışmada kedilerde P. multocida izolatlarında ilk olarak bildirdiğimiz tetrasiklin direnci ve %27 oranındaki çoklu antibiyotik direnci halk sağlığı açısından son derece önemlidir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate the presence of Pasteurella multocida, to determine capsule types and to determine antibiotic susceptibility, especially in the samples taken from the oral flora of cats. For this purpose, oral cuvettes were collected from 300 cats and selectively enriched Knight's medium and blood agar were used for isolation. P. multocida was isolated from 48 (16%) of the cats examined. All strains were identified as capsular type A. The susceptibility of the isolates to ceftiofur, clindamycin, erythromycin, enrofloxacin, amoxicillin clavulonic acid, trimethoprim / sulfamethoxazole, tetracycline, chloramphenicol agents were investigated by disc diffusion method. The highest resistance was found against clindamycin (100%). Enrofloxacin was found to be the most effective agent without resistant isolate. In this study, tetracycline resistant P.multocida was detected for the first time in domestic animals. There was 27% multiple antibiotic resistance in P. multocida isolates. The relationships between oral colonization and various physiological and behavioral variables were examined and colonization was statistically significant in cats under one year of age and in cats living outside. Antibiotic resistance observed in zoonotic bacteria such as P. multocida should not be underestimated as it poses a threat to public health. In this study, we first reported tetracycline resistance and 27% multiple antibiotic resistance in P. multocida isolates in cats.