Günümüz kadın sanatçıların kamusal alandaki heykelleri
Contemporary woman artists'sculptures in public space
- Tez No: 580398
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVİN AYDUSLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanat, Heykel, Kamusal alan, Kadın Sanatçı, Art, Sculpture, Public Space, Female Artist
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Sanattaki bireysel özgürlükler kişinin kendisini özgürce ifade etmesine yardımcı olmuş, 20.yy ve sonrasında ise bu ifade zenginliği daha belirgin hale gelmiştir. Son derece kişiye özgü bir üretim olan sanatsal faaliyetler bir anlamda kamusal güvence altındadır. Sanat ve sanatçının düşüncesi, burjuva toplumundaki bireyin özgürlüğünün en yalın ifadesidir. Modernleşme; sanatçının ve sanatın bağımsızlığı temelinde gelişmiştir. Kamusal alanlar; tüm insanların erişebildiği, ortak bir sosyal hayatın oluşmasına temel hazırlayan, bir kenti kent yapan ve yaşatan en önemli kentsel mekanlardır. Kamusal alan, toplumsal yaşam ve öznenin varoluş temelinde önemli bir yere sahiptir. Kamusal kavramının toplumların sosyal, siyasal ve günlük hayatlarını fiziksel ve düşünsel bir platformda meydana getirmesini sağlayıp estetik düzeyini oluşturarak entelektüel bir bilinç ve yaşam kalitesinde belirleyici rol üstlenmektedir. Heykel, kamusal alanda yerini aldığı andan itibaren toplumla etkileşime geçmekte, gerek sanatçısına gerek algılayanına çok şey ifade eder hale getirmektedir. Sanatçının önemli konuları ve plastik değerleri göz önünde bulundurarak açık alana yerleştireceği heykeli tasarlamış olması, mekânın tamamı üzerinde etki yaratmasına ve algısal farklılık oluşturmasına sebebiyet verir. Sanat için dün bugünden, bugün de dünden ayrı düşünülemez. Bu açıdan her türlü sanatsal üretim, kendi içinde nesilden nesile aktaracak bilgi, birikim ve tüm zaman dilimleri içerisinde var olmasını sağlayacak duygu ve düşünce barındırmalıdır. Ayrıca uzun ve köklü bir geçmişe sahip olan heykel sanatının içinde kültür ile olan iletişimi ve etkileşimi oldukça önemlidir. Toplumsal yaşamın aynası olan tüm sosyal mekânlar değişim süreçlerinin sonucu olarak yenilenmekte ve yeniden yapılanmaktadır. Kentler kamusal alan olarak çağdaş sanatçılar tarafından işlevsel bir sanat platformu olarak kullanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Individual freedom in art help one to express himself/herself freely andin the 20th century and after that broad of expression has became more apparent. In a sense, artistic activities, which are highly personal, are publicly protected. The idea of art and the artist are the simplest expression of the individual's freedom in bourgeois society. Modernization has developed on the basis of the independence of the artist and art. Public space is the most important urban space that makes a city a habitat and makes it alive. The public sphere has an important place on the basis of social life and the existence of the subject. It has an important role in intellectual consciousness and quality of life by ensuring that the concept of public makes the social, political and daily lives of societies on a physical and intellectual platform and creating the aesthetic level. From the moment it takes its place in the public space, the sculpture interacts with the society, making it a lot of sense for the artist and the audience. The fact that the artist has designed the sculpture that will be placed in the open space taking into consideration the important issues and plastic values causes the effect on the whole of the space and creates a perceptual difference. For art, it is not possible to think the past seperately from today. In this respect, all kinds of artistic production should contain the feeling and thought that will enable them to exist within all time periods in order to transfer information from generation to generation. In addition, the long-established history of the art of sculpture, which has a long history of communication and interaction with the culture is very important. All social spaces which are the mirror of social life are renewed and restructured as a result of change processes. Cities are used as a functional art platform by contemporary artists as public spaces.