1950'li yıllarda göç politikaları ve eski Yugoslavya Makedonya Cumhuriyeti'nden Türkiye'ye serbest göçler
Migration policies in 1950's and free migrations from former Yugoslav Republic of Macedonia to Turkey
  1. Tez No: 580403
  2. Yazar: ERDEM MUHTAROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TANJU TOSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, 1950'ler Türk Dış Politikası, Serbest Göçler, Serbest Göçmen, Eski Yugoslavya, Makedonya, Makedonya Göçmenleri, Migration, Turkish Foreign Policy in 1950's, Free Migration, Free Migrants, Former Yugoslavia, Macedonia, Macedonian Migrants
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu tezin temel hedefi, 1950'li yıllar Türk dış politikasının gündemini oluşturan ve aynı zamanda en önemli meselelerden biri olan göç konusunu Yugoslavya ile Türkiye arasında yaşanan“Serbest Göçler”çerçevesinde değerlendirmektir. Bu çalışmada, göç olgusu, hedef ve kaynak devletlerin dış politikaları ile ilintilendirilmekte ve Eski Yugoslavya'nın Makedonya topraklarından Türkiye'ye gelen serbest göçmenler üzerinden değerlendirilmektedir. Araştırma, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı arşiv belgeleri, göç üzerine oluşturulmuş literatür ve Yugoslavya'nın Makedonya topraklarının farklı bölgelerinden Türkiye'ye göç ederek İzmir'de ikamet eden kişilerle yapılmış görüşmeler ışığında ele alınmaktadır. Bununla birlikte göç ve dış politika ilişkisi bağlamında, Türkiye'ye göçün neden ve sonuçları, göç süresince yaşanan zorluklar ile dönemin ulusal ve uluslararası gelişmeleri de irdelenmiştir. Serbest göçmenlerin, niceliksel durumları, topluma uyumları ve yaşadıkları zorluklar ise; bilhassa dikkate alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The main objective of this thesis is to evaluate migration subject within the framework of the“Free Migration”which was occurred between Yugoslavia and Turkey in which the subject had been one of the most important issues of Turkish Foreign Policy and its agenda in 1950's. In this study, migration phenomenon and approaches of source and target states' foreign policies have been correlated in terms of Turkish foreign policy and evaluated throughout free migrants from Former Yugoslav Republic of Macedonia to Turkey. The research has been conducted in the light of Republic of Turkey state archive documents, literature on migration studies and interviews done with the free migrants from different parts of Macedonia region of Yugoslavia living in İzmir. However, cause and effects of migration to Turkey, challenges during the migration, and dynamics of the national and international developments of era has been examined as part of the relation between migration and foreign policy. Special attention have particularly been paid to the quantities, demographic distributions, social coherence and challenges of free migrants.