Örgütsel dayanıklılığın örgütsel bağlılık ve işgören performansı üzerine etkisi: Bir alan araştırması
The effect of organizational resilience on organizational commitment and employee performance: A field research
  1. Tez No: 580404
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM OLUCAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL BAKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel dayanıklılık, Örgütsel bağlılık, İşgören performansı, Organizational resilience, Organizational commitment, Employee performance
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu araştırmada; Örgütsel dayanıklılığın örgütsel bağlılık ve işgören performansı üzerine etkisi araştırılmıştır. Veri toplama aracı olarak anket yöntemine başvurulmuştur. Anketler, Akdeniz Bölgesinde faaliyet gösteren bir belediyede yönetici ve işgörenler tarafından basit tesadüfi örneklem yoluyla seçilen 289 çalışana uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS istatistik programıyla analiz edilmiş, değişkenlerin tanımlayıcı istatistikleri yapılmış, korelasyon ve regresyon testleri ile önermeler arasındaki ilişki düzeyi belirlenmiştir. Yapılan korelasyon analizi sonucu, örgütsel dayanıklılık ile örgütsel bağlılığın alt boyutları olan, duygusal bağlılık, devam bağlılığı ve normatif bağlılık arasında olumlu ve anlamlı düzeyde bir ilişki bulunmuştur. Yine yapılan korelasyon analizi sonucu, örgütsel dayanıklılık ile işgören performansının alt boyutları olan, empati ve mükemmel performans araştırılmış, örgütsel dayanıklılık ile empati arasında bir ilişki yoktur ancak örgütsel dayanıklılık ile mükemmel performans arasında olumlu ve anlamlı düzeyde bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Regresyon analizi sonucunda ise, örgütsel dayanıklılığın artmasında, duygusal bağlılık, devam bağlılığı, normatif bağlılık ve mükemmel performans artışının etkili olduğu görülmüştür ancak dayanıklılık artmasında, empatinin azaldığı görülmektedir. Araştırma sonucu elde edilen bulgular, örgütlerdeki dayanıklılık boyutunun, işgörenler üzerinde önemli düzeyde etkili olduğu görülmüştür. Örgütler tarafından dayanıklılık algısının oluşturulması ve geliştirilmesi, işgörenlerin örgüte olan bağlılığını ve performanslarının arttırılmasının sağlanması bu araştırmanın çıkarımı olarak öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study; The effects of organizational resilience on organizational commitment and employee performance were investigated. Survey technique was used as data collection tool. The questionnaires were applied to 289 employees who were chosen by managers and employees in a municipality operating in the Mediterranean Region by simple random sampling. The data were analyzed by SPSS statistics program, descriptive statistics of the variables were made and the relationship between correlation and regression tests and propositions was determined. As a result of the correlation analysis, a positive and meaningful relationship was found between organizational resilience and organizational commitment, emotional commitment, continuity of commitment and normative commitment. As a result of the correlation analysis, empathy and excellent performance, which are the sub-dimensions of employee performance with organizational endurance, were investigated, there was no relationship between organizational resilience and empathy, but a positive and significant relationship was found between organizational resilience and excellent performance. As a result of the regression analysis, it was seen that the increase in organizational endurance, affective commitment, continuity of adherence, normative adherence and excellent performance increase were found to be effective, but the increase in endurance and empathy decreased. The findings obtained from the research showed that the endurance dimension in the organizations was significantly effective on the employees. Establishment and development of the perception of endurance by the organizations, ensuring the commitment of employees to the organization and increasing their performance are foreseen as the deduction of this research.