İkinci Trimester maternal Endotel-Hücre Spesifik Protein-1(Endokan) düzeyi ve doppler bulgularının preeklampsi erken tanısındaki yeri
The role of second Trimester maternal Endotel-Cell Specific Protein-1 (Endocan) levels and doppler findings in the early diagnosis of preeclampsia
- Tez No: 580466
- Danışmanlar: UZMAN İBRAHİM KARACA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, Endotel Hücre Spesifik Protein-1(Endokan), İnflamasyon, biyobelirteç, Preeclampsia, Endothelial Cell Specific Protein-1 (Endokan), İnflammation, biomarker
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 27
Özet
Amaç: Endotel Hücre Spesifik Protein-1(Endokan) endotel hücreleri tarafından eksprese edilen ve endotel disfonksiyonunu gösteren sistein bakımından zengin bir dermatan sülfat proteoglikandır. Bu çalışmadaki amacımız maternal - fetal mortalite ve morbiditenin önemli bir nedeni olan preeklampsinin tahmininde ikinci trimester maternal serum Endokan düzeyinin etkinliğini araştırmaktır. Materyal ve Metod: Bu prospektif eşleştirilmiş vaka kontrol çalışması Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bakırköy Dr Sadi Konuk Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğine Kasım 2017 ile Ocak 2019 arasında gelen 20-24 hafta tekil gebelikler alınarak gerçekleştirildi. Gebelerin tamamından serum örneği alınarak -80C de saklandı ve uterin arter doppler bakıldı. Gebeler doğuma kadar takip edildi. Preeklampsi gelişen hastalar yaş, vücut kitle indeksi ve gebelik haftalarına göre sağlıklı gebelerle eşleştirildi. Her iki grubun serum Endokan seviyeleri karşılaştırıldı. Bulgular: Preeklampsi gelişen gebelerin(n:42 hasta) ikinci trimester serum Endokan düzeylerinin sağlıklı gebelerden istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu saptandı.(486.1 ± 160.6 pg/mL, 149.6 ± 43.9 pg/mL, AUC:0.998. %95 GA 0.993 – 1.003 p:0.001).Endokan seviyeleri doğum öncesi sistolik ve diyastolik arter basıncı ile yüksek korelasyon göstermekteydi (sırasıyla r:0.796,r:0,710 p:0.001). Serum Endokan düzeyi ile uterin arter notch pozitif ve negatif olan hastalarda fark saptamadık (p=0,4). Sonuç: Sonuçlarımız ikinci trimesterde serum Endokan düzeyi ölçülmesinin klinisyenlere preeklampsiyi öngörmede faydalı olabileceğini düşündürmektedir. Mevcut bulguların daha büyük çalışmalarda da gösterilmesi halinde preeklampsi tanı-tedavi stratejilerinin belirlenmesinde serum endocan düzeylerinin önemli bir gösterge olarak tedaviye rehberlik etmesi muhtemeldir.
Özet (Çeviri)
Objective: Endothelial Cell Specific Protein-1 (Endokan) is a cysteine-rich dermatan sulfate proteoglycan that is expressed by endothelial cells and exhibits endothelial dysfunction. The aim of this study is to research the efficacy of second trimester maternal serum endocan levels in the prediction of preeclampsia which is an important cause of maternal - fetal mortality and morbidity. Material and Methods: This prospective case control and matched study was carried out by taking singleton 20-24 weeks pregnancies between November 2017 and January 2019 at Gynecology and Obstetrics Clinic of Bakirkoy Dr Sadi Konuk Training and Research Hospital, Health Sciences University. Serum samples were collected from all pregnant women and stored at -80°C and uterine artery doppler was measured. Patients included in this study were followed up until delivery. Preeclampsia patients were matched with healthy pregnant patient according to age, body mass index and gestational weeks. Serum Endokan levels of both groups were compared. Results: In the second trimester serum Endokan levels of Preeclampsia patients (n: 42 patients) were significantly higher than those of the healthy patients. (486.1 ± 160.6 pg/mL, 149.6 ± 43.9 pg/mL, AUC:0.998. %95 GA 0.993 – 1.003 p:0.001). Endokan levels were highly correlated with prenatal systolic and diastolic arterial pressure (r: 0.796, r: 0.710 p: 0.001, respectively). We did not find any correlation between serum Endokan levels and uterine artery notch positive and negative patients (p = 0.4). Conclusion: Our results suggest that measurement of serum Endocan level in the second trimester may be useful for practicians in predicting of preeclampsia. If current findings are proven in larger studies, it is likely that serum Endocan levels could be important indicator in determining preeclampsia diagnosis-treatment strategies.