Kronik spinal ağrılı hastalarda psikososyal faktörlerin ağrı ve fonksiyonla ilişkisi
Relationship between psychosocial factors and pain and function in patients with chronic spinal pain
- Tez No: 580489
- Danışmanlar: PROF. DR. FERDİ BAŞKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Spinal ağrı, psikosoyal faktörler, Omurga fonksiyonları, Bel ağrısı, Kronik bel ağrısı, Spinal pain, psychosocial factors, Spine functions, Low back pain, Chronic low back pain
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Kronik Spinal Ağrılı Hastalarda Psikososyal Faktörlerin Ağrı ve Fonksiyonla İlişkisini araştırmak için yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Ağustos 2018 ve Ocak 2019 tarihleri arasında Ümit Çalışkan Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi' nde gerçekleştirilmiştir. 90 (%51,7) kadın, 84 (%48,3) erkek olmak üzere toplam 174 katılımcı gönüllülük esası ile dâhil edilmiştir. Bulgular: Yaş ve vücut kütle indeksi cinsiyet bakımından farklılık göstermemektedir (p>0,05). Hafif düzey ağrısı olan katılımcıların orta düzey ve şiddetli ağrısı olanlara göre, orta düzey ağrısı olanların ise şiddetli ağrısı olanlara göre omurga fonksiyon indeksi puanları istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p˂0,05). Şiddetli ağrısı olan katılımcıların hafif ve orta düzey ağrısı olanlara göre Tampa Kinezyofobi Ölçeği puanları istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p˂0,05). Orta düzey ağrısı olanlar ile hafif düzey ağrısı olan katılımcıların puanları ise istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılık göstermemektedir (p˃0,05). Ağrı şiddetine göre iç denetim odağı alt ölçek puanları farklılık göstermemektedir (p˃0,05). Dış denetim ve Şans etkisi alt ölçeğinde ise; şiddetli ağrısı olan katılımcıların puanları, hafif ve orta düzey ağrısı olanlara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p˂0,05). Sonuç: Spinal ağrılı hastalarda psikosoyal faktörlerin ağrı ve fonksiyonla ilişkili olduğu ve tedavi planlamaları yapılırken bu kriterlerin göz önünde bulundurulması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose : To investigate the relationship between pain and function of psychosocial factors in patients with chronic spinal pain. Materials and Methods: This study was carried out between August 2018 and January 2019 at Ümit Çalışkan Special Education and Rehabilitation Center. A total of 174 subjects (90 (51.7%) female and 84 (48.3%) male) were included in our study. Results: Age and body mass index did not differ in terms of gender (p> 0.05). Spine function index scores were found to be significantly higher in patients with mild pain compared to those with moderate and severe pain and those with moderate pain compared to those with severe pain (p˂0.05). The participants with severe pain had significantly higher Tampa Kinesiophobia Scale scores than those with mild and moderate pain (p˂0.05). The scores of those with moderate pain and those with mild pain did not differ significantly (p˃0.05). According to the severity of pain, internal locus of control subscale scores did not differ (p˃0.05). External audit and chance effect subscale; The scores of participants with severe pain were found to be significantly higher than those with mild and moderate pain (p˂0.05). Conclusion: In patients with spinal pain, psychosocial factors are associated with pain and function, and these criteria should be considered when planning treatment.