Hayvan sağlık sigortası yaptırma isteğini etkileyen faktörler Sivas ili örneği
Factors affecting the request for animal health insurance si̇vas province sample
  1. Tez No: 580515
  2. Yazar: ÖZCAN KARATAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZAHİD TEVFİK AĞAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Tarım sigortaları, karar verme, Sivas, Agricultural insurance, decision making, Sivas
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışma, Sivas bölgesinde çiftçilerin hayvan hayat sigortası yaptırma isteklerini etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, farklı büyüklük ve kapasitede büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan 50 işletme çalışmaya alınmıştır. Çalışmanın materyalini bölgede yetiştiricilik yapan ve hayvan hayat sigortası yaptırmış 50 çiftçi oluşturmuştur. Verilerin toplanması Ocak-Haziran 2019 tarihleri arasında 30 sorudan oluşan anket yöntemi ile yapılmıştır. Anketler bire bir görüşülerek gerçekleştirilmiştir. Elde edilen verilerin istatistiksel analizinde frekans analizi ve yüzde hesaplamaları uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; çiftçilerin eğitim düzeyi, hayvanlarını güvence altına alma istekleri ve bankadan kredi çekme avantajının hayvan hayat sigortası yaptırmalarında etkili faktörler olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in order to determine the factors affecting the farmers' desire to have animal life insurance in Sivas region. For this purpose, 50 enterprises engaged in bovine and ovine breeding of different sizes and capacities were included in the study. The material of the study consisted of 50 farmers engaged in husbandry and animal life insurance in the region. The data were collected between January and June 2019 using a questionnaire consisting of 30 questions. The questionnaires were conducted by one-to-one interviews. In the statistical analysis of the data, frequency analysis and percentage calculations were applied. According to the results of the research; farmers' level of education, the desire to secure their animals and the advantage of attracting credit from the bank were effective factors in taking out animal life insurance.