Muhyiddin Bin Yahya Fakih Kızılhisari'nin Şerh-i Gülistanı (12b-62a varakları arası transkripsiyonlu metin-inceleme)
Court comment of Şerh-i Gulistân of Muhyiddîn bin YahyâFakîh Kızılhisari (between 12b and 62a leaves)
  1. Tez No: 580514
  2. Yazar: ZAFER KÖKNAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜLENT ŞIĞVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Şerh-i Gülistân, Sadî-i Şîrâzî, Muhyiddîn Bin Yahyâ Kızılhisarî, Şerh-i Gülistân, Sadî-i Şîrâzî, Muhyiddîn Bin Yahyâ Kızılhisarî
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Çalışmamızda 16. yüzyılda yazılmış olan Muhyiddîn Bin Yahyâ Fakîh Kızılhisarî'nin“Şerh-i Gülistân”adlı eserinin“12b-62a varakları arası”transkripsiyonlu metni verilmiş ve eser çeşitli başlıklar altında incelenmiştir. Birinci bölümde şerh teriminin anlamı verilip şerh ile aynı anlam dairesi içerisinde değerlendirilen diğer terimlere değinilmiştir. Edebiyatımızdaki şerh geleneği hakkında genel bir değerlendirme yapıldıktan sonra Sadî-i Şîrâzî'nin hayatı ve eserlerine değinilerek Sadî'nin Gülistân adlı eseri ve Türk edebiyatındaki Gülistân şerh ve tercümeleri ele alınmıştır. Birinci bölümün sonunda Muhyiddîn Bin Yahyâ Fakîh Kızılhisarî'nin hayatı hakkında ulaşılan bilgilere yer verilmiştir. İkinci bölümde ise Kitâb-ı Şerh-i Gülistân,“şerh-tercüme”ve“şârih-mütercim”başlıkları altında incelenmiş, edebiyatımızdaki şerh ve tercüme yöntemleri ele alınarak Şerh-i Gülistân'da uygulanan yöntem ortaya çıkarılmış ve eserin şerh-tercüme geleneği içerisindeki yeri tespit edilmeye çalışılmıştır. Üçüncü bölümde eserin 12b-62a varakları arası transkripsiyonlu olarak Latinize edilmiştir. Çalışma sonucunda Sadî'nin ünlü eseri Gülistân'ın Muhyiddîn Bin Yahyâ Fakîh Kızılhisarî tarafından hangi yöntemlerle ele alındığı, eserin şerh ve tercüme geleneği içerisindeki yeri ve barındırdığı edebi malzeme ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Eserin tamamı çalışıldığında bu konuların daha detaylı ortaya konulacağı da unutulmamalıdır.
Özet (Çeviri)
In this study, 'the leaves between 12b and 62a of the work named Şerh-i Gulistân' which was written by Muhyiddîn Bin Yahyâ Fakîh Kızılhisarî in the 16th century has been given as transcribed text and studied in different ways. İntroductory chapter deals with the definition of şerh and mentions other terms which can be evaluated within the same meaning with it. After general evaluation about the tradition of şerh at Turkish Literature, it has been presented the biography of Sadî-i Şîrâzî and his works and introduced to the work named Gulistân of Sadî and Gulistân's şerh and translations at Turkish Literature. In the end of chapter one, it has been given the obtained information about the biography of Muhyiddîn Bin Yahyâ Fakîh Kızılhisarî. At second chapter, the book Şerh-i Gulistân has been studied under two titles based on şerh-translation and şârih mütercim, it has been discussed the methods applied to Şerh-i Gulistân by examinig the other methods of Şerh and translation in our literature and it has been tried to determine the work's special place in the tradition of şerh and translation. The third chapter includes the leaves between 12b and 62a of the work which has been latinized as transcribed text. In the consequence of study, it has been tried to adress which methods Muhyiddîn Bin Yahyâ Fakîh Kızılhisarî had used in Gulistān which is SaǾdî's well-known work, the work's significance in tradition of şerh and tradition and literary materials it consists. It is important when the whole work was studied, these information above would be worked through.