Travmatik omurilik yaralanmalı hastalarda robotik rehabilitasyonun nöropatik ağrı ve fonksiyonel duruma etkisi
The effect of robotic rehabilitation on neuropathic pain and functional status in patients with traumatic spinal cord i̇njury
- Tez No: 580518
 - Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL DEMİR
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
 - Anahtar Kelimeler: omurilik yaralanması, nöropatik ağrı, robot yardımlı yürüme egzersizi, fonksiyonel durum, spinal cord injury, neuropathic pain, robot assisted gait training, functional status
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
 - Enstitü: Ankara Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi
 - Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Robot yardımlı yürüme egzersizlerinin OY sonrası görülen NA ve fonksiyonel bozukluğun tedavisinde etkili olabileceğini kanıtlamaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Temmuz 2018 – Haziran 2019 tarihleri arasında merkezimize OY etiyolojisiyle yatırılmış hastalardan NA semptomları olup LANSS ölçeğine göre 12 puan ve üzeri olarak değerlendirilenler dahil edilmiştir. Hastalara 45 dakika/gün, 5 gün/hafta, 3 hafta tedavi verilmiştir. Hastalar NA açısından LANSS, VAS, DN4, PDQ, ISCI temel ağrı veri seti ile fonksiyonel durum açısından ise FBÖ, OYFBÖ-III, OYYİ-II ile tedaviden önce ve tedavi sonrası anket uygulanarak ve fizik muayene yapılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: LANSS ve DN4 ölçeği skorları her iki grupta anlamlı azalmış (p˂0.05), gruplar arasında anlamlı fark saptanmamıştır (p˃0.05). VAS skorunda kontrol grubuna göre robotik rehabilitasyon grubunda anlamlı azalma sağlanmıştır (p˂0.05). Robotik rehabilitasyon grubunun PDQ total skoru, karıncalanma-iğnelenme, sıcak-soğuk allodinisi ve basınç allodinisinin kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde azaldığı görülmüştür (p˂0.05). ISCI temel ağrı veri setinde ağrının ruhsal duruma etkisi ve ağrı yoğunluğunda robotik rehabilitasyon grubunda anlamlı azalma bulunmuştur (p˂0.05). FBÖ, OYFBÖ-III ve OYYİ incelendiğinde kontrol ve robotik rehabilitasyon gruplarında tedavi öncesine göre anlamlı artış tespit edilmiş (p˂0.05), gruplar arasında fark saptanmamıştır (p˃0.05). Sonuç: Ağrı parametreleri ve fonksiyonel durumdaki anlamlı iyileşmeler değerlendirildiğinde robotik rehabilitasyonun OY hastalarında hem NA tedavisi hem de fonksiyonel durumun iyileştirilmesinde konvansiyonel, medikal ve diğer tedaviler ile kombine ya da tek başına kullanımının uygun olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objectives: This study is to investigate whether Robot-assisted gait therapy may be effective in the treatment of neuropathic pain and functional impairment in spinal cord injury patients. Materials and Methods: Patients, admitted Ankara Physical Therapy and Rehabilitation Training and Research Hospital between July 2018 - June 2019 that thave neuropathic pain symptoms who scored 12 points or more on the LANSS scale with Spinal Cord Injury, were included in the study All patients got 45 mins/5 day/week for 3 weeks of therapy. Patients evaluated before and after the treatment with LANSS, VAS, DN4, PDQ, ISCI basıc pain data set questionnaires for neuropathic pain and pain characteristics. FIM, WISCI, SCIM- III and physical examination were made for functional status. Results: Either group was statistically evaluated before and after treatment for neuropathic pain, was a significant decrease both in the groups after treatment in LANSS and VAS, DN4 scales (p0.05). Final VAS score was reduced in the robotic rehabilitation compared to the control (p0.05). VAS and PDQ total scores, drop off was detected in both groups; needling- tingling pain pattern was significantly decreased in the robotic group. PDQ score shows similar moderation in both groups. Conclusion: The robotic rehabilitation provides better pain relief and final functional scores shows improvements also. These findings suggest that robotic rehabilitation is an effective treatment for neuropathic pain and functional recovery in SCI patients. We consider robotic rehabilitation is suitable treatment with/ without other conventional rehabilitation, medical treatments, and other interventions.