Çağdaş sanat akımları ressamlarının psikolojik durumlarının eserlerine yansıması
The reflection of the psychological situations of contemporary art trends painters
  1. Tez No: 580671
  2. Yazar: NİLÜFER ŞASEV ÖZBEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERGİN İNAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Ressam, Psikolojik Profil, Çağdaş Sanat Akımları, Sanat, Duygu, Painter, Psychological Profile, Contemporary Art Movements, Art, Emotion
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
20. yüzyıldan itibaren sanat dünyasında hakimiyetini sağlamış olan çağdaş sanat akımları, ortaya çıktığı andan itibaren resim sanatı da dahil olmak üzere bütün sanat dallarını kökten etkilemiştir. Bu akımlar içerisinde yer alan temel akımlar olarak nitelendirebileceğimiz empresyonizm, kübizm, fütürizm, dadaizm, sürrealizm ve konstrüktivizm akımları ve bu akımların ressamların eserleri üzerindeki etkileri, bu çalışmada ressamların yaşamsal ve zihinsel dünyalarının bahsi geçen sanat akımları üzerindeki etkisi de dikkate alınarak iki yönlü olarak incelenecektir. Burada cevabı aranan sorulardan biri de ressamlar özelinde, onların hayatları içerisinde karşılaştıkları zorluklar ve geçirdikleri mücadele dönemlerinin, doğuştan ya da sonradan oluşan bazı zihinsel ya da duygusal durumlarının eserlerine yansıyıp yansımadığı, eğer yansıdıysa da bunun izlerinin eserlerinde nasıl ortaya konulduğunun tespitidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Contemporary art movements that have dominated the art world since the 20th century have radically influenced all branches of art, including the art of painting. The movements of impressionism, cubism, futurism, dadaism, surrealism and constructivism which can be defined as the main currents in these currents and the effects of these currents on the works of the artists will be examined in two ways by taking into consideration the effects of these movements on the artistic and mental worlds of the artists. One of the questions sought here is to determine whether the difficulties and the periods of struggle they face in their lives are reflected in some of their mental or emotional situations, whether they are reflected in their works or not.