Konya Zindankale (Ahmedek) kazı ve buluntuları (Selçuklu Dönemi buluntuları)
Konya zindankale (ahmedek) excavation and findings (Seljuk Period findings)
  1. Tez No: 580679
  2. Yazar: ZEHRA ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ OSMAN UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Sanat Tarihi, Archeology, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Zindankale (Ahmedek), Selçuklu, Konya, Zindankale (Ahmedek) The Seljuk, Konya
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
Ortaçağın bilim ve kültür şehri olan Konya, Anadolu Selçuklu Döneminde iç kale ve dış kale surlarıyla çevrili kapalı bir kentti. İç kaleyi dışarıdan gelen saldırılara karşı korumaya yönelik, şehrin batısında, dış sura içten bitişik olarak inşa edilen Zindankale (Ahmedek) Kalesi, Selçuklu ve Osmanlı döneminde kullanılmış önemli bir savunma yapısıdır. Zindankale (Ahmedek) 19. yüzyılın başlarında yıkılmaya yüz tutmuş, 20. yüzyılın başlarında tamamen yıkılmıştır. Kaynaklarda adı geçen Zindankale'nin yeri bilinemediğinden iç kale ile karıştırılmıştır. 2007 yılında Konya Müze Müdürlüğü denetiminde gerçekleştirilen kurtarma kazılarında Zindankale (Ahmedek) temel kalıntıları gün yüzüne çıkarılmıştır. Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait çalışmamıza ışık tutan çok sayıda küçük buluntu bu kazılarda ele geçmiştir Çalışmamızda Konya'nın ve Zindankale'nin tarihçesi hakkında bilgi verilmiştir. Zindankale (Ahmedek) kazısı ve kazılar sonucu ortaya çıkan yapının planı, yapı elemanları ve yapı malzemesi anlatılmıştır. Ortaya çıkan mimari kalıntılar, köşe kuleleri olan etrafı hendekle çevrili ortaçağ kalesinin planını vermektedir. Kurtarma kazılarında Selçuklu dönemine ait değişik teknik ve forma sahip çini, kitabe, oyuncak, sırlı ve sırsız çok sayıda seramik parçası ele geçmiştir. Buluntuların tamamı 12. yüzyılın sonuna, 13. yüzyılın başına tarihlenmektedir. Elde edilen buluntularda yerel üretimin yanı sıra, ithal ürünlerin varlığı, çeşitlilik ve zenginliği artırıp, ticari bağlantıyı göstermesi açısından önemlidir. Zindankale (Ahmedek) buluntuları orta çağ kazılarının sürdüğü Anadolu'da Kubadabad, Hasankeyf, Ahlat, Samsat, Alanya ile benzerlik göstermektedir. Bu buluntuların değerlendirilmesi hem Zindankale'nin kale mimarisi hem de Selçuklu sanatına katkıda bulunacak önemli veriler hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Konya, the city of science and culture of the Middle Ages, was surrounded by the inner and outer castle walls during the Anatolian Seljuk period. To protect the inner castle from external attack, the Zindankale (Ahmadek) castle which was built in the west of the city, was built adjacent to inside of the outer castle. This was an important defense structure used during the Seljuk and Ottoman periods. The collapse of the Zindankale (Ahmadek) started in the early 19th century and collapsed completely in the early 20th century. In the literature the location of Zindankale is unknown, thus it is compared with the inner castle. During the rescue excavations carried out under the supervision of Konya Museum Directorate in 2007, the main ruins of Zindankale (Ahmadek) were unearthed. During the excavations many small finds, that contributed to our work in the field of Seljuk and Ottoman period, were found. This study gives information about the history of Konya and Zindankale and it explains the Zindankale (Ahmadek) excavation and the result of the excavation such as the plan of the building, building elements and materials. Furthermore, it gives information about the architectural remains and the plan of the castles from Middle Ages that have corner towers and surrounded by ditches. During the rescue excavations a lot of stuff from Seljuk period, such as tiles with different techniques and forms, inscriptions, toys and a large number of glazed and unglazed pieces of ceramic were found. The finds are dated to the end of the 12th century and the beginning of the 13th century. Beside the local production, the presence of imported products are important due to fact that it shows the increasing of diversity and richness and the commercial connection. The finds of Zindankale (Ahmedek) are similar to those in Anatolia in Kubadabad, Hasankeyf, Ahlat, Samsat and Alanya, where Middle Ages excavation continues. The evaluation of these findings has enabled us to have information about important data of the architecture of the Zindankale castle and contributed to the field of the art of the Seljuk Empire.