Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışan kişilerde tükenmişlik sendromu ve empatik eğilim düzeyi
Burnout syndrome and empathic tendency level in people working in private education and rehabilitation centers
- Tez No: 580735
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH KARA, DOÇ. DR. LÜTFİ SALTUK DEMİR, DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET UYAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi, tükenmişlik sendromu, empatik eğilim, specialeducation and rehabilitation center, burnout syndrome, empathictendency
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Günümüzde toplumsal ve sosyal devinimin sonucu olarak mental sorunlar artmıştır. Tükenmişlik sendromu ve empati eksikliği de bu süreçte yaygınlaşan sorunlardır. Bu araştırma Konya'nın merkez ilçelerindeki Milli Eğitime bağlı Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinde çalışanlarda kesitsel bir çalışma olarak 1 Temmuz 2018- 30 Haziran 2019 tarihleri arasında yapılmıştır. Bu çalışmada özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışan kişilerde demografik veri formu, Maslach Tükenmişlik Ölçeği ve Empatik eğilim ölçeği kullanılarak tükenmişlik sendromunun sıklığını ve empatik eğilim düzeyi ve ilişikli faktörler ile tükenmişlik ve empati ilişkisi incelenmiştir. Çalışmanızım sonuçlarına bütünüyle bakıldığında bu çalışmada duyarsızlaşma ve kişisel başarısızlık alt ölçeklerini 20-39 yaş grubunda 60 yaş üstü gruba göre yüksek olduğu; duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve kişisel başarısızlık puanlarının özel eğitim kurumunda çalışmayı isteyerek seçenlerde daha düşük olduğu, duygusal tükenmenin de bir yıldan uzun süredir çalışanlarda daha fazla olduğu saptanmıştır. Tükenmişlik alt ölçekleri arasındaki ilişki incelendiğinde duygusal tükenme ile duyarsızlaşma ve kişisel başarısızlık arasında, duyarsızlaşma ile kişisel başarısızlık arasında pozitif korelasyon saptanmıştır. Empatik eğilim ölçeği kadın katılımcılarda daha yüksek bulunmuş; diğer değişkenlerle Empatik Eğilim Ölçeği arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Tükenmişlik ile empati arasındaki ilişki incelendiğimde duygusal tükenme ile Empatik Eğilim Ölçeği arasında negatif korelasyon ve kişisel başarısızlık ile Empatik Eğilim Ölçeği arasında negatif korelasyon saptanmıştır. Özel eğim kurumlarının eğitim merkezleri olması ve hizmet verdikleri popülasyon düşünüldüğünde çalışanlarda tükenmişliğin yüksek oranda görülebileceği yerlerden birisidir. Bu kurumlarda çalışanların koşullarının iyileştirilerek mental yönden sağlıklı kalması sağlanarak tükenmişlik azaltılabilir ve empati yetenekleri arttırılabilir. Bu da özel eğitimde eğitimin kalitesini de arttırarak özel gereksinimi olan hastaların iyileşme sürecine de katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
BURNOUT SYNDROME AND EMPATHIC TENDENCY LEVEL IN PEOPLE WORKING IN PRIVATE EDUCATION AND REHABILITATION CENTERS Today, mental problemshaveincreased as a result of social andculturalmobility. Burnout syndromeand lack of empathyarecommonproblems in thisprocess. ThisstudywasconductedbetweenJuly 1, 2018 and June 30, 2019 as a cross-sectionalstudy in theemployees of Special Education and RehabilitationCentersaffiliatedwithNationalEducation in thecentraldistricts of Konya. Inthisstudy, theprevalence of burnout syndrome, thelevel of empathictendency and theassociatedfactors and therelationshipbetween burnout syndromeand empathywereexaminedbyusingthedemographic data form, Maslach Burnout Scale and EmpathicTendency Scale in individualsworking in specialeducation and rehabilitationcenters. Whentheresults of ourstudywereexaminedoverall, desensitization and personalfailuresubscaleswerehigher in the 20-39 agegroupcomparedtotheagegroupover 60 years; Emotional exhaustion, depersonalization and personalfailurescoreswerelower in thosewho had chosentowork in a privateeducationinstitutionwillinglyand emotional exhaustion washigher in employeesformorethan a year. Whentherelationshipbetween burnout subscaleswasexamined, a positivecorrelationwasfoundbetween emotional exhaustion, depersonalization and personalfailure, and depersonalization and personalfailure. Empathictendency scale wasfoundto be higher in femaleparticipants; therewasnosignificantdifferencebetweenothervariables and EmpathicTendency Scale. Whentherelationshipbetween burnout and empathywasexamined, therewas a negativecorrelationbetween emotional exhaustion and EmpathicTendency Scale and a negativecorrelationbetweenpersonalfailure and EmpathicTendency Scale. Consideringthefactthatprivateinclinationinstitutionsaretrainingcenters and thepopulationtheyserve is special, it is one of theplaceswherethe burnout of employees can be seen at a highincidenece. Byimprovingtheconditions of theemployees in theseinstitutions, keepingthemmentallyhealthy, burnout maybe reduced and empathyskillsmaybe increased. Therefore it mayalsocontributetotherehabilitationprocess of patientswithspecialneedsbyincreasingthequality of education in specialeducationcenters.