The effect of brand personality, reputation and identity on the brand loyalty: The case study of Turk Telecom
Marka kişiliği, itibarı ve marka kimliğinin marka sadakati üzerindeki etkisi: Türk Telekom'un örnek çalışması
  1. Tez No: 580744
  2. Yazar: NATİA BUTKHUZI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURÇİN KAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Marka, Marka Yönetimi, Marka Kişiliği, Marka İtibarı, Brand, Brand Management, Brand Personality, Brand Reputation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Telekomünikasyon sektöründe, gelişmekte olan bir ülke olan Türkiye'deki diğer tüm sektörlerde olduğu gibi büyük bir rekabet vardır. İlerlemek için, pazarlama faaliyetleri gün geçtikçe daha da önem kazanmaktadır. Marka konsepti bu pazarlama faaliyetlerinde büyük bir yer tutmaktadır. Konseptin tüketicinin algısına yansıması marka kimliğidir. Marka itibarı, marka kimliği oluşturmada genişbir yer tutar. Kısacası, marka kişiliği, şayet marka, bir insan olsaydı nasıl davranacağını arar. Bu araştırmada potansiyel konum ve marka kimliği, marka sadakatinin kendisini yansıtmaktadır. Tez, marka sadakatini etkileyen faktörlerle ilgili araştırma sorusuna odaklanmaktadır. Türk Telekom örneğine dayanarak uygun literatür incelenmiş ve hipotez oluşturmak için nicel araştırmalar yapılmıştır. Etki kalitesini tanımlamak için üç gösterge incelenmiştir: marka algısı, marka kişiliği, marka itibarı. Araştırma İstanbul, Türkiye'den 250 öğrenci arasında yürütülmüştür. İstatistiksel bir analize dayanan çalışma, marka algısının, marka kişiliğinin, marka itibarının marka sadakati üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu ve dolayısıyla Türk Telekom örneğini aldığını göstermektedir. Uygun marka algısı, marka kişiliği, marka itibarı ile yüksek marka sadakati sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
There is a huge competition in Telecommunication industry, like in all other industries in Turkey, which is a developing country. To step forward, marketing activities are getting more and more important day by day. Brand concept takes a huge place in those marketing activities. The reflection the concept has on consumer‟s perception is brand identity. Brand reputation takes a wide place in building brand identity. In brief, brand personality looks for how a brand would act if it were a human. In this research, a niche potential and brand identity reflects the brand loyalty itself. The thesis focuses on research question regarding the factors influencing brand loyalty. Appropriate literature is examined and quantitative research is conducted to form hypotheses, based on the case of Turk Telekom. To define the quality of influence, three indicators were examined: brand perception, brand personality, brand reputation. The research is conducted among 250 students from Istanbul, Turkey. Based on a statistical analysis, the study shows that brand perception, brand personality, brand reputation have significant influence on brand loyalty, so taking Turk Telekom‟s example, it built high brand loyalty by having appropriate brand perception, brand personality, brand reputation.