Hizmetkar liderliğin örgütsel vatandaşlık davranışı üzerindeki etkisinde iş tatmininin aracı rolü: Belediyeler üzerinde bir uygulama
Intermediary role of job satisfaction on the effects of servant leadership on organizational citizenship behaviour: An application to municipalities
  1. Tez No: 580820
  2. Yazar: CANAN TOPALOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT YALÇINTAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hizmetkar liderlik, yerel yönetimler, örgütsel vatandaşlık davranışı, iş tatmini, Servant leadership, local governments, organizational citizenship behavior, job satisfaction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 274
Özet
Yerel yönetimler arasında kentsel sorunların çözümü ve ihtiyaçların giderilmesi açısından en önemli kuruluşlar belediyelerdir. Belediye hizmetlerinin yerine getirilmesinde, iş tanımlarının dışında ekstra rol üstlenen, gönüllü davranışlar sergileyen, pozitif katkı sağlayan çalışanlara ihtiyaç vardır. Bu davranışların oluşumunda yöneticilerin tutum ve davranışları çok büyük bir rol oynamaktadır. Çalışanlara değer veren, empati kurabilen, üyelerinin çıkarlarını gözeten bir lider, bu özellikleriyle hem örgüt içerisinde örgütsel vatandaşlık davranışlarının benimsenmesine, hem de işgörenlerin iş tatmininin artmasına neden olacaktır. Bu araştırmanın amacı son dönemlerde ön plana çıkan“Hizmetkâr Liderlik Yaklaşımının”yerel yönetimlerde işgörenler üzerinde etkilerini tespit etmek, hizmetkar liderlik ile örgütsel vatandaşlık arasındaki ilişkide iş tatminin aracılık etkisini gösterip göstermediğini belirlemektir. Bu kapsamda İstanbul, İzmir, Adapazarı belediyelerinde, toplam 616 adet anket çalışması yapılmıştır. Bu çalışmada, toplanan verilerin analizinde hipotezlerinin sınanmasında çok değişkenli istatistiksel bir teknik olan“Yapısal Eşitlik Modeli”nden yararlanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre hem içsel iş tatmini hem de dışsal iş tatmininin hizmetkar liderlik ile örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişkide kısmi aracılık rolüne sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Municipalities are the most important institutions in terms of solving urban problems and addressing needs among local administrations. In fulfilling municipal services, there is a need for employees who undertake an extra role besides their job descriptions, exhibit voluntary behaviours, and contribute positively. In the formation of these behaviours, managers' attitudes and behaviours play a very important role. A leader who values the employees, empathy, and takes care of the interests of the members will cause that organizational citizenship behaviours are adopted within the organization as well as the satisfaction of the employees' increases. The aim of this study is to determine the effects of the“Servant Leadership Approach”, which has recently come to the fore, on employees in local governments, and determine whether the job satisfaction displays its mediation effect on the relationship between servant leadership and organizational citizenship. In this respect, 616 survey study in total have been conducted in municipalities of İstanbul, İzmir, Adapazarı. In this study, a multivariate statistical technique,“Structural Equation Model”was used to analyze the collected data and test the hypothesis. According to the findings, it has been found that both intrinsic job satisfaction and extrinsic job satisfaction have a partial mediating role on the relationship between servant leadership and organizational citizenship behavior.