Dāstān-ı Hātem-i Tāî (Bakü nüshası) (Dil özellikleri – metin – sözlük)
Dāstān-i Hātem-i Tāî's (Baku copy) (Language specifications-text-dictionary)
- Tez No: 580856
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CAHİT BAŞDAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Hâtem Tay, Azerbaycan Türkçesi, Osmanlı Türkçesi, elyazma, Hâtem Tay, Azerbaijan Turkish, Ottoman Turkish, manuscript
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 331
Özet
Bu çalışma ile Dāstān-ı Ḥātem-i Ṭāî'nin Bakü nüshasının bilim dünyasına tanıtılması, dil özellikleri ve söz varlığının tespit edilerek Oğuz temelli tarihî Türk yazı dili araştırmalarına, özellikle Azerbaycan Türkçesinin tarihî gelişme sürecine katkıda bulunulması hedeflenmiştir. Metin temin edilerek çeviriyazı ile yazılmıştır. Sonra dil özellikleri (ses ve şekil bilgisi) tasvirî olarak incelenmiştir. Yabancı kökenli kelimelerin ve Türkiye Türkçesi konuşurları için anlaşılmayan kelimelerin sözlüğü yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
By this work was aimed to define of Dāstān-ı Ḥātem-i Ṭāî's Baku copy to sience world, to historical Turkish studies full of Oguz basis, specially to contribute Azerbaijan Turkish's historical development process at established vocabulary and language's details. The text was written to provided by transcription. After language's details (phonetics and morphology) were analysed descriptive. Also a vocabulary was established by to make a vocabulary of foreign origin words and unacountable words of native speaker in Turkey Turkish.