Çocuk korolarında ses eğitimi çalışmalarının incelenmesi
Examination of voice training works in children's choir
- Tez No: 580857
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLDENİZ EKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Koro, Koro Eğitimi, Çok Sesli Koro, Ses Egzersizi, Choir, Choir Training, Polyphonic Choir, Sound Exercise
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Musikisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Musikisi Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Müzik insanlık tarihi boyunca insanların yaşamlarını renklendiren, farklı duygu ve düşüncelerin, farklı enstrümanlar ve sesler kullanılarak aktarımını sağlayan bir değer paradigmasıdır. Bu noktadan hareketle müzik hüzünlerin, sevgilerin, mutlulukların ses ve notaya dönüştüğü eşsiz bir platformdur. Farklı coğrafyalarda farklı müzik türlerinin ortak duyguları yansıtmada etkili bir iletişim aracı olduğu söylenebilir. Bilindiği gibi bireyleri ve toplumları bilinçlendirme, yönlendirme, değiştirme, geliştirme ve yetkinleştirmede en etkili süreçlerin başında eğitim gelir. Çağdaş eğitim, bilim, sanat ve teknik olarak adlandırılan üç genel konu alanını belli bir felsefi bütünlük içinde kapsayan bir çevrede düzenlenip gerçekleştirilmeye çalışılır. Müzik eğitimi ise, daha çok sessel ve işitsel nitelikli bir sanat eğitimi olarak güzel sanatlar eğitiminin en önemli dallarından birini oluşturur. Müzik eğitim programlarının hedeflenen kazanımların içinde, insan sesinin kullanımı ve bu paralelde de ses eğitimine dönük kazanımlar önemli bir yer tutmaktadır. Bu amaçla ilköğretim müzik eğitiminin içinde, çocukların seslerini etkin ve etkili olarak kullanabilmeleri amacıyla farklı seviyelerde ses eğitimi uygulamalarına yer verilmiştir. viii İnsan sesinin eğitimi, müzik eğitimi süreçleri içinde önemli bir yere sahiptir. Çünkü müziğin kökeninde insan sesi ile üretilmiş olmak vardır. Enstrümanlar başlangıçta insan sesine eşlik etmek için üretilmişlerdir. Çalgıların gelişimiyle ve çalgı müziği başlı başına bir biçim olarak sahneye çıkınca, insan sesinin değerini ve güzelliğini ifade etmek için;“En güzel enstruman insan sesidir”şeklinde deyimler söylenir olmuştur. İnsanın müzikle etkileşimi ilk önce sesi aracılığı ile olunca, sesin eğitimi üzerinde, genel müzik eğitiminin önemli bir parçası olarak geniş çalışmalar yapılmaya başlamıştır. Bu çalışmalar düzenli ve sistematik olarak eğitim kademelerindeki yapılanmaya uyarlanmış ve ses eğitimi süreçleri, eğitim programlarının ilgili bölümlerinde yer almışlardır.
Özet (Çeviri)
Music is a paradigm of value which enriches lives, enabling to convey different emotions and opinions via different instruments and sounds throughout history of mankind. In this framework, music is a unique platform where sorrow, love and happiness turn into sounds and musical notes. It may be claimed that various types of music in various places is an effective means of communication to reflect common feelings. As it is known, education is one of the most effective processes in raising awareness, directing, changing, developing and sophisticating individuals and societies. Contemporary education is organized and realized in a framework that covers three general subject areas called science, art and technique in a certain philosophical integrity. Music education, on the other hand, is one of the most important branches of fine arts education as an art training which is rather vocal and auditory. Among the targeted achievements of music education programs, the use of human voice and in parallel to this, gains in voice education play an important role. For this purpose, different levels of sound education applications are included in the elementary music education in order to enable children to use their voices effectively and efficiently. ix Education of human voice has an important place in music education processes because the origin of music has the principle of being produced with human voice. The instruments were originally produced to accompany the human voice. With the development of instruments and musical instrument appearing as a form on its own, the words 'The most beautiful instrument is human voice' are used to express the value and beauty of human voice. When the interaction of human beings with music is firstly through the voice, extensive studies have been started on the education of sound as part of the general music education. These studies have been regularly and systematically adapted to the structure of the educational levels and voice training processes have been included in the relevant sections of the training programs.