Türkiye'de çizgi roman sanatının gelişim süreci içerisinde Turhan Selçuk'un yeri ve Abdülcanbaz
Importance of Turhan Selçuk within the development process of the art of comic books in Turkey and Abdulcanbaz
- Tez No: 580858
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞENAY ALSAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Türk Dili ve Edebiyatı, Fine Arts, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Çizgi Roman, Grafik Mizah, Karikatür, Turhan Selçuk, Abdülcanbaz, Comic Book, Graphic Humor, Caricature, Turhan Selçuk, Abdülcanbaz
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 269
Özet
Türkiye'nin çizgi roman sanatındaki süreci incelenerek; çizgi romana giden yolun önemli duraklarından olan mizah dergileri, çocuk dergileri, yayıncılar, çizerler Tanzimat döneminden başlanarak araştırılmıştır. Zamanın siyasi, ekonomik, toplumsal dinamikleri üzerinden günümüze dek sürecin gelişimi anlatılmıştır. Cumhuriyetin ilanına kadar olan süreçte çıkarılan yayınlar; Tanzimat Dönemi, İstibdat Dönemi, II. Meşrutiyet Dönemi olarak ayrıca sınıflandırılarak incelenmiştir. 1. Dünya Savaşı yenilgisinin ardından başlayan milli mücadele hareketi ve Kurtuluş savaşı mizah yayınları, savaşın değiştirdiği yaklaşımlarla ele alınmıştır. Tezimin ana konusu olarak, ülkemizde karikatüre ve çizgi romana büyük emek vererek, karikatür sanatında uluslararası özgün bir kalem olan orta kuşak temsilcilerinden Turhan Selçuk seçilmiştir. Turhan Selçuk'un karikatürleri ve Abdülcanbaz çizgi romanı incelendiğinde başarılı bir toplum analisti olduğu görülmüştür. Turhan Selçuk'un; neredeyse ömrü boyunca çizdiği, daha doğrusu hayat verdiği Abdülcanbaz karakteri okur tarafından çok sevilmiş ve benimsenmiştir. Abdülcanbaz çizgi romanı; ana karakter ve yan karakterler sosyolojik, ideolojik, psikolojik açıdan irdelenerek, aynı zamanda karakterler aracılığıyla dönemin toplumsal yapısı da incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The process of Turkey in the art of comic books was examined and humorous magazines, child magazines, publishers and drawers, which were important stops on the way to the comic books, were researched as of the Tanzimat Period. The development of the process was explained from the political, economic and social dynamics of the time to the present. Publications until the Proclamation of the Republic were also classified and examined as the Tanzimat Period, the Period of Autocracy and the Second Constitutional Period. The humorous publications related to the national struggle movement after the defeat of the World War I and the War of Independence were dealt with the approaches changed by the war. The main subject of my thesis was selected as Turhan Selçuk, who is one of the representatives of the middle generation with a unique way of writing internationally and has made a great effort for caricatures and comic books. Turhan Selçuk was found to be a successful social analyst when his caricatures and comic book of Abdülcanbaz was reviewed. The character of Abdülcanbaz, whom Turhan Selçuk drew almost all his life, more precisely, whom he gave life to, was liked and adopted by the readers. The main and side characters of Abdülcanbaz were investigated sociologically, ideologically and psychologically, and meanwhile, the social structure of the period was examined through the characters.