Metilprednisolon aseponat ve benzil alkol'ün yüksek basınçlı sıvı kromatografisi ile yanyana miktar tayinyöntemi geliştirilmesi
Development of simultaneous determination of methylprednisolone aseponate and benzyl alcohol by high performance liquid chromatography
- Tez No: 580961
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. AYŞEN KURT CÜCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Metilprednisolon Aseponat, Benzil Alkol, HPLC, Analitik yöntem geliştirme, Validasyon, Methylprednisolone Aseponate, Benzyl Alcohol, HPLC, Analytical method development, Validation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Metilprednisolon aseponatın etken madde olarak kullanıldığı kremlerde yardımcı madde olarak benzil alkol miktarının fazla tutulmuş olması nedeniyle benzil alkolle birlikte eşzamanlı analizi önemlidir. Bu nedenle çalışmada krem formülasyonlarda eşzamanlı analizi için en uygun yöntemin geliştirilmesi ve ICH kılavuzuna uygun olarak yöntem validasyonu yapılması amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Kromatografik analizler Poroshell 120 EC-C18 (100x2,1mm 2,7μm) kolonla, ACN/su (39:61 h/h) karışımı mobil faz olarak kullanılarak izokratik elüsyonla gerçekleştirilmiştir. Akış hızı 0,5 mL/dk olan metotta DAD dedektör ile 245 nm ve 258 nm dalga boyunda çalışılmıştır. Bulgular: Egzama tedavisinde kullanılan kremde MPA ve BA analizi için geliştirilen HPLC yönteminin core-shell kolonlarda, MPA ve BA'nın yan yana analizi için uygun olduğu bulunmuştur. Yöntemin MPA için (0,56x10-7 ve 88,9x10-7) mol/L BA için (1,4x10-6 ve 33,46x10-6) mol/L konsantrasyon aralıklarında doğrusal olduğu bulunmuştur. Sonuçlar: Bu yöntem ICH kılavuzuna uyumlu olarak; seçicilik, doğrusallık, doğruluk ve geri kazanılabilirlik, miktar tayin limiti, tanıma limiti, doğruluk, kesinlik ve güvenlilik parametreleri ile doğrulanmıştır. Geliştirilen yöntem basit ve hızlı olduğu için kalite kontrol laboratuvarlarında rutin kullanıma uygundur.
Özet (Çeviri)
Objective: As an excipient benzyl alcohol amount is high in cream formulation of methylprednisolone aseponate, thus simultaneous determination of active ingredient methylprednisolone aseponate and benzyl alcohol is important. Therefore, it is aimed to develop the most suitable method for the simultaneous analysis from cream formulations and to validate the method in accordance with the ICH guidelines. Material and Methods: Choromatographic analysis were performed on a Poroshell 120 EC-C18 (100x2.1mm 2.7μm) column using ACN/water (39:61 v/v) mixture as mobile phase with a isocratic elution. Flow rate was 0.5 mL/min, DAD was set at 245 nm and 258 nm. Results: HPLC method developed for MPA and BA analysis in eczema treatment cream was found to be suitable for simultaneous analysis of MPA and BA on core-shell columns. Calibration curve was linear in the concentration range (0.56x10- 7 - 88.9x10- 7) mol/L for MPA and (1.4x10-6 - 33.46x10-6) mol/L for BA. Conclusions: The described method was validated for specificity, linearity, limit of detection, limit of quantitation, accuracy, precision and robustness as per The International Conference on Harmonisation (ICH) guidelines. All results were acceptable and this confirmed that the method is suitable for its intended use in routine quality control and assay of drugs. All results were acceptable and the proposed simple and fast method is suitable for using routine analysis in quality control laboratories.