Büyüksofulu-Yeniköy ve Soğukoluk kuzeyinde oluşan kromit yataklanmasının jeolojik ve metalojenik incelemesi
The Geological and methalogenical investigation of th chromite bedding formed at the north of Büyük-Yeniköy and Soğukoluk
  1. Tez No: 58097
  2. Yazar: ALİ TÜMÜKLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT ANIL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Pozanü-Karsantı, Büyüksofulu-Soğukoluk, Adana, Ofîyolit, wffiL ?^ K!^ülat, Dolerit-Diyabaz Dayklan, Kromit, Masif, Saçınımlı ve Bantlı Kromit, Podiform Tıp, Akdeniz Bölgesi
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
öz Çalışma alanı Pozantı'nın yaklaşık 40 km KD'sunda bulunmakta olup, M34- d2 paftasısında 40 km''lik bir alanı kapsamaktadır. Bu çalışmada Pozantı- Karsantı ofîyolit içinde yer alan BüyükSofulu-Yeniköy ve Soğukoluk mevkinde yataklanan kromit cevherleşmesinin jeolojik ve metalojenik incelemesi yapılmıştır. Yapılan ince kesit, parlak kesit ve jeokimyasal analizler sonucunda ofîyolit birliği içinde bulunan kayaçların mineralojisi ve petrografisi belirlenmiştir. Jeokimyasal diyagramlar daha önceki çalışmalardaki sonuçlarla ile karşılaştırılmış olup, kayaçların mineralojik ve petrografik özellikleri tespit edilmiştir, çalışma alanındaki kromit yatakları düzensiz, küçük rezervli ve podiform niteliğe sahip olup, kromitlerde deformasyonlara yaygm olarak rastlanır. Kromifierin kırık ve çatlaklarında, yada dunitik gang içinde bazı nikel sülfür minarellerine rastlanır. Öte yandan kromit kristallerinde kenar ve kırık zonlannda gelişen manyezitleşmelerde görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The study area is located 40 km to the North-East of Pozantı. The area is approximately 40 km square and in Kozan M34-d2 section of large map. In this, geologic and metalogenic investigation of chromite ores in ophiolite massive were carried aut. The petrography and mineralogy of the rocks in the ophiolite units have been examined based on the study of thin sections and geochemical analyse is. Geochemical results were correlated with the geochemical results of the previous studies. This, the minerologic and petrographic characteristics of the rock have been determined. In the investigation area, the chromite ores were podiphorm, irregular and small reserves. These ores have mostly been developed in fractures of chromite crystals and seen in fractures of the chromite crystals. Key Word : Pozantı-Karsanü, Büyüksofulu-Soğukoluk, Adana, Ophiolite, Harburgite Tectonic, Cumulate, Dolerite-Diabase Dike, Chromite, Massive, Disseminated and Banded Chromite, Podiforme Type, Meditarrane Region.