Katı atık deponi alanlarında reklamasyon çalışmaları Adana-Sofulu örneği
Reclamation works at solid waste landfill areas experimental works at Sofulu, Adana
  1. Tez No: 88042
  2. Yazar: HATİCE ŞAVKIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BELGİN BAYAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Landfill area. Sanitary landfilling. Recreational site, Rehabilitation
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ KATI ATIK DEPONI ALANLARINDA REKLAMASYON ÇALIŞMALARI ADANA - SOFULU ÖRNEĞİ Hatice ŞAVKIN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Yrd.Doç. Dr. Belgin BAYAT Yıl: Sayfa:.... Jüri : Yrd. Doç. Dr. Belgin BAYAT Prof.Dr. Ahmet YÜCEER Yrd. Doç.Dr. Zeliha SELEK Ülkemizde hızlı endüstrileşme ve nüfus artışı bir çok sosyo-ekonomik çevre sorununu beraberinde getirmiştir. Ülkemizdeki büyük çevre sorunlarından birisi de kentsel çöpler ve gelişen sanayinin oluşturduğu endüstriyel atıklardır. Hızlı nüfus artışı, değişen yaşam şartları ve liikelim eğilimleri gibi faktörlerle katı atıkların miktarı günden güne artmaktadır. Buna paralel olarak toplum ve çevre sağlığı problemleri önemli boyutlara ulaşmakladır. Bu katı atık problemleri düzenli depolama, yakma, piroliz ve kompostlaştırma gibi yöntemlerle sonuçlandırılması gerekmektedir. Bu yöntemler arasında ülkemiz gibi gelişmekte olan ülkeler için en ekonomik olanı düzenli depolama yöntemidir. Bu çalışmada Adana katı atıklarının döküm sahası olan Sofulu Çöplüğü üzerinde reklamasyon çalışmaları yapılmıştır. Çöplüğün Adana şehir imar planlarındaki konumu, arazinin jeolojik ve hidrojeolojik yapısı, topografik yapısı toprak özellikleri, alan ekolojisi, bölgenin iklimi, çöp döküm yöntemleri, katı atıkların sızıntı suyu ve gaz oluşturma özellikleri gözönüne alınarak yapılan reklamasyon çalışmasında çöplük dolduktan sonra alanın tanm arazisi, piknik alam veya yeşil alan olarak kullanılabileceği öngörülmüştür. Arazinin konumundan dolayı en iyi çözümün arazinin yeşil alan olarak kullanılabileceği ve bu sonucun kentsel gelişim, çevre sağlığı ve görsel peyzaj açısından önemli olduğu saplanmıştır. Anahtar Kelimeler. Deponi Sahası. Düzenli Depıolama. Rekrcasyonel Alan. Rehabilitasyon
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESİS RECLAMATION WORKS AT SOLID WASTE LANDFILL AREAS EXPERIMENTAL WORKS AT SOFULU, ADANA Halice ŞAVKIN Departman Of: ENVIRONMENTAL OF ENGINEERING INSTITUE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Yrd. Doç. Dr. Belgin BAYAT Year :, Pages: Jury : Yrd. Doç. Dr. Belgin BAYAT Prof.Dr. Ahmet YÜCEER Yrd. Doç.Dr. Zeliha SELEK Rapid industrialization along with the population increase has created a great number of socio-cconomical environmental problems. One of the most iraublesome environmental problems in the country is consisted of Ihc municipal solid wastes as well as the wastes generated by the devclopping industrial facilities. The volume of the waste exhibit a day -by -day increase following the rapid population increase, the changes in the habils and the ways of consuming. In parallel to this, the public and Ihc environmental heallh problems are broadly diversifying. Thus, it becomes necessary lo dispose off the solid waslcby means of. such as. incineration, pyrolisis, sanitary landfilling and composting. Specific evaluations for Adana, taking into consideration the location of the landfill site, the master development plan of the city, the geological and hydological characteristics of the subject area, topographical structure, soil characteristics, leachel and the gas generation particulars, it is forester that the current landfill site shall be converted to an agricultural land, picnic site or a green zone after a rehabilitation and complete utilisation of its capasity. With regard to its location, the best final solution seems to be that the site should at the and be used as a green zone. Such an application will at the same time important in terms of urbanization, environmental and landscaping status, too.