Düzlemde iki ve üç serbestlik dereceli robotların analiz tasarım ve uygulamaları
The Analysis design and application of robots having two and three degres of freedom on plane
  1. Tez No: 58101
  2. Yazar: TUNÇ SAKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM DENİZ AKÇALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Robot, Serbestlik Derecesi, Matematik Model, Tasarım, Robot, Degree of Freedom, Mathematical Model, Design
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
VII öz Kesme, kaynak ve boyama gibi yörünge üretimi gerektirecek işlerin yapılmasında mümkün olan en ekonomik çözümler öncelikle düşük serbestlik dereceli robotlar arasında aranır. En az parça ve bağlantıyla elde edilebilecek tasarımlar iki ve üç serbestlik derecelidir. Bu çalışmada, yörüngenin önemli olduğu uygulamaları gerçekleştirecek yapıda bir robot modeli seçildikten sonra sentez yoluyla tasarımın matematik modeli kurulmuştur. Tasarım modelinin ortaya çıkarılmasında Kesin Nokta, Altbölge ve Galerkin metodlarından faydalanılmıştır. Bu model bir tasarım algoritması haline getirilerek hazırlanan yazılımdan elde edilen deneysel sonuçlar teorik sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak, yazılım paketinin uygulanmasıyla da istenen koşullarda çalışacak bir tasarım ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
VIII ABSTRACT The most economical solutions for realizing the works like cutting, welding and painting, which are based on trajectory planning, must be found among the robots having less degree of freedom. The designs with the least number of parts and joints have two or three degrees of freedom. In this study, the mathematical model of the system is found out by synthesis after deciding the robotic model to make trajectory planning. The model of the design is realized by applying the so-called Precision Point, Subdomain and Galerkin methods.The experimental results that are taken from the software, which is prepared by the help of the design algorith, are compared with the theoretical results. Finally, a design is brought out to work in the desired conditions.