Isı yalıtım sektöründe maliyet muhasebesi uygulaması ve bir alan çalışması
Cost accounting in heat insulation sector and a field study
- Tez No: 581016
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP HATUNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: XPS Isı Yalıtım Levhası, Maliyet Muhasebesi, Isı Yalıtımı, XPS Heat Insulation Board, Cost Accounting, Heat Insulation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Enerji kaynaklarının hızlı bir şekilde tüketilmesi, enerjinin tasarruflu bir şekilde kullanılması gerekliliğini ortaya koymuştur. Isı yalıtım uygulamaları ile yapılarda enerji tasarrufunun sağlanabiliyor olması, ısı yalıtım malzemelerinin üretimini önemli kılmaktadır. Çalışmamız, XPS ısı yalıtım levhalarının üretim süreci ve maliyetleri hakkında bilgi sağlayarak, işletmenin uygulamış olduğu maliyet sisteminin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Bu çalışma, üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, ısı ve sıcaklıkla ilgili kavramlara, ısı yalıtımının önemine, amacına, tarihsel gelişimine, ısı yalıtımı ile ilgili yönetmeliklere, ısı yalıtım malzemeleri ve ısı yalıtım uygulamaları hakkında genel bilgilere yer verilmiştir. İkinci bölümde, maliyet muhasebesinin tanımı, amaçları, kavramları, giderlerin sınıflandırılması, üretim giderleri, gider yerleri ve dağıtımı, stok değerleme yöntemleri ve maliyet hesaplama yöntemleri açıklanmıştır. Son bölümde çalışmamızın uygulama kısmı yer almaktadır. Çalışmamızın uygulama kısmı XPS ısı yalıtım levhasını üreten bir işletmede gerçekleştirilmiştir. XPS ısı yalıtım levhasının üretim süreci ayrıntılı bir şekilde gözlenmeye çalışılmış ayrıca yetkili kişiler ile bu konuda görüşülerek bilgiler alınmıştır. Bununla birlikte muhasebe departmanındaki kişilerle görüşülerek ve mevcut maliyet sistemi incelenerek birim maliyetlerin nasıl hesaplandığı gösterilmiştir. İşletmede uygulanan maliyet sistemi ve işletme içerisinde gerçekleştirilen uygulamalar incelenerek bazı eksiklikler tespit edilmiş ve bu eksikliklerin giderilmesi için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The rapid consumption of energy resources has shown the necessity to use energy in an efficient way. The fact that energy saving can be achieved in the buildings with heat insulation applications makes the production of heat insulation materials important. Our study was conducted to evaluate the cost system of the enterprise by providing information about the production process and costs of XPS heat insulation boards. This study consists of three main parts. In the first chapter, the concepts related to heat and temperature, the importance of the heat insulation, the purpose, the historical development, the regulations related to the heat insulation, heat insulation materials and the general information about heat insulation applications are given. In the second part, the definition of cost accounting, objectives, concepts, classification of expenses, production expenses, cost locations and distribution, stock valuation methods and cost calculation methods are explained. In the last section, the application part of our study is included. The application part of our study was carried out in an enterprise producing XPS heat insulation board. The production process of the XPS heat insulation board has been tried to be observed in detail and also information has been obtained with the authorized persons. In addition, it has been shown how the unit costs are calculated by interviewing people in the accounting department and reviewing the current cost system. The cost system applied in the enterprise and the practices carried out in the enterprise were examined and some shortcomings were identified and suggestions were made to eliminate these deficiencies.