Beşinci sınıf öğrencilerinin saldırganlık ve sosyal destek düzeyleri
The aggression and social support of 5th grade students
  1. Tez No: 581015
  2. Yazar: EBRU TUNCER GÜNAYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DURMUŞ KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Saldırganlık, sosyal destek, Aggression, social support
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Bu çalışmada beşinci sınıf öğrencilerinin saldırganlık ve algılanan sosyal destek düzeyleri arasında ilişki olup olmadığının, saldırganlık ve algılanan sosyal desteğin çeşitli değişkenlere göre değişip değişmediğinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmada Şahin (2004), tarafından geçerlik-güvenirlik çalışması yapılan saldırganlık ölçeği ile geçerlik-güvenirlik çalışması Gökler (2007), tarafından yapılan çocuklar için sosyal destek değerlendirme ölçeği kullanılmıştır. Araştırma örneklemi; Erzurum ili Aziziye, Yakutiye ve Palandöken ilçelerinden seçkisiz örnekleme yöntemi ile seçilen, on okulun 5. sınıfa giden öğrencileri oluşturmaktadır. Verilerin analizinde, SPSS 20 paket programı kullanılmıştır. Çalışma analizinde t testi, Tek Yönlü Varyans analizi, Mann Whitney U testi, LSD Post Hoc Analizi, Pearson Korelasyon analizleri uygulanmıştır. Bulgular: Araştırmadan elde edilen veriler incelendiğinde saldırganlık ve algılanan sosyal destek arasındaki ilişki anlamlı bulunmuştur. Bireylerin algıladığı sosyal destek puanı arttıkça saldırganlık puanlarının düştüğü görülmüştür. 5. sınıf öğrencilerinin saldırganlık ve sosyal destek düzeylerinin alt boyutları incelendiğinde bazı değişkenler anlamsız bulunurken, çoğunlukla alt boyutlar arasındaki ilişkiler anlamlı bulunmuştur. Sonuç: Araştırmada saldırganlık ve algılanan sosyal destek arasında anlamlı bir ilişki olduğu, bireyin algıladığı sosyal destek düzeyi azaldıkça saldırgan davranışlarının arttığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it was aimed to determine the aggression and perceived social support of the 5th grade students in primary education, to investigate whether there is a relationship between these concepts and to investigate if the aggression and perceived social support change according to variables. Method: In the study, The Agression Scale, the validity and reliabilty of which was done by Sahin (2004) and The Social Support Assessment Scale for Children, the validity and reliabilty of which was done by Gökler (2007) are used. The research sample; It consists 5th grade students from ten schools chosen by the random sampling method from Aziziye, Yakutiye and Palandöken districts of Erzurum. SPSS 20 package program was used for data analysis. T test, One-Way-Variance analysis, Mann Whitney U test, LSD Post Hoc Analysis and Pearson Correlation analyzes were applied in the study. Findings: When the data obtained from the study were analyzed, the relationship between aggression and perceived social support was found to be significant. As the social support score perceived by the individuals increased, the aggression scores decreased. When the subscales of aggression and social support levels of 5th grade students were examined, although some variables were meaningless, the relations between the sub-dimensions were found to be significant. Results: It was concluded that there was a significant relationship between aggression and perceived social support and aggressive behaviors increased as the level of social support perceived by the individual decreased.