Canlı vericili karaciğer naklinde organ vericilerinin kadeverik organ bağışına dair tutumları
Living donors' attitude changes towards cadaveric organ donation
  1. Tez No: 581036
  2. Yazar: FERHAN DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. EMRAH OTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Canlı vericili karaciğer nakli, kadaverik organ bağışı, organ bağışı tutumu, canlı donör organ bağış tutumu, Living donor liver transplantation, Cadaveric organ donation, organ donation attitude, living donor organ donation attitude
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Karaciğer Nakli Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Amaç: Bu çalışmada canlı vericili karaciğer naklinde, organ donörlerinin kadaverik organ bağışı konusundaki ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası tutumlarını kıyaslamak amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü'nde 26.11.2018- 24.04.2019 tarihleri arasında canlı vericili karaciğer naklinde gönüllü canlı donör olan 30 ardışık hasta çalışmaya dahil edildi. Veriler donörlere uygulanan preoperatif dönemde 24 sorudan, erken postoperatif dönemde 11 sorudan, postoperatif 3. aydan sonra 12 sorudan oluşan anket formu ile elde edilmiştir. Kontrol grubunu 4 Mart-4 Nisan 2019 tarihleri arasında İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü, Karaciğer Nakli Polikliniğinde hasta yakınlarından araştırmayı ardışık olarak kabul eden 30 kişiden oluşmaktadır. Veriler, 24 soruluk anket formu ile elde edilmiştir. İstatistiksel olarak tanımlayıcı analizlere ek olarak gruplar arasındaki farklar ki kare ve student-t testi kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: Preoperatif donör adaylarının organ bağışı tutumlarına dair bulgular ile kontrol gurubunun organ bağışına dair tutum bulguları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark izlenmemiştir Donörlerin, preoperatif ve postoperatir 3. Ay organ bağışı tutumlarına dair bulgular arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Sonuç: Canlı vericili karaciğer naklinde donör hepatektomi, canlı donörün kadavra bağışı tutumunu etkilememiştir. Donörün alıcısı ile yaşadığı kişisel, sosyal, dinsel motivasyon faktörlerinin kadavra bağışındaki belirsizliği, donörü kadavra organ bağışı konusunda istekli olmaktan alıkoyan faktörlerden birisidir. Kadeverik organ nakli ile yaşamının akışı kökten değişen, sağlığına kavuşan alıcıların kişisel öykülerine organ bağış kampanyalarında daha çok yer verilmesi, topluma bu motivasyon faktörlerini sağlayıp kadeverik organ bağışını artırmaya yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study is designed to compare living liver donors' attitudes towards cadaveric organ donation prior to and after surgery. Material and Method: Consecutive 30 living liver donors in the Inonu University Institute of Liver Transplantation from November 2018 to April 2019 are included in the study. Data are derived via a survey conducted preoperatively (24 questions), on the first postoperative month (11 questions) and on the postoperative third month in the outpatient clinic setting. Control group included 30 volunteer consecutive patients' adult relatives visiting the instution's outpatient clinic and the data are derived via survey consisting 24 questions. Statistical descriptive analysis and an additional analysis to compare the groups were made using chi square and student-t test. Results: There was not any statistically significant difference between the control group's and preoperative donor group's attitudes towards cadaveric organ donation. Donors' attitudes did not reveal any statistically significant difference when compared with the data of postoperative third month. Discussion: Undergoing donor hepatectomy did not influence donors' attitude towards cadaveric organ donation. Either uncertanity or lack of personal, social and religious motivational factors that exist in living donor organ transplantation between donor and recipient is among the facts keeping donors to improve their attitude for cadaveric organ donation. Providing cadaveric transplant recipients to participate in cadaveric organ donation campaigns and mention about radical improvements in their life may help to improve cadaveric organ donation rate.