Yetişkin kadınların ve yetişkin kızı olan annelerin anne-kız ilişkisinin incelenmesi: Nitel bir araştırma
The investigation of mother-daughter relationship of adult women and the mothers who have an adult daughter: A qualitative research
- Tez No: 581135
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİĞDEM YAVUZ GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Anne kız ilişkisi, fenomonolojik çalışma, Mother-daughter relationship, phenomenological study
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu çalışmada yetişkin kadınların ve yetişkin kızı olan annelerin anne kız ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada, yetişkin kadınların ve yetişkin kızı olan annelerin anne kız ilişkilerini incelemek amacıyla nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji deseninde çalışılmıştır. Bu amaç doğrultusunda 20 yaş yaş üstü ve annesi sağ 10 yetişkin kadın katılımcı ve 20 yaş üstü yetişkin kızı olan 10 anne katılımcı ölçüt örnekleme metodu ile iki katılımcı grubu oluşuturulmuştur. Araştırmada veri toplama amacıyla, araştırmanın amacına uygun, anne ve kız gruplarına farklı ancak paralel şekilde araştırmacı tarafından hazırlanan'Görüşme Soru Listesi-Kız Formu' ve 'Görüşme Soru Listesi-Anne Formu' kullanılmıştır. Katılımcıların demografik bilgilerinin elde edinilmesi amacıyla için yine araştırmacı tarafından hazırlanan 'Kişisel Bilgi Formu' kullanılmıştır. 10 anne 10 kız olmak üzere toplam 20 kişi ile 'Yarı Yapılandırılmış Bireysel Görüşme' yapılmıştır. Eylül-Nisan 2019 tarihleri arasında en az 30 dakika, en fazla 1 saat 17 dakika süren bireysel yüz yüze derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Yapılan görüşmelerden oluşturulan veriler nitel veri analiz programı MAXQDA-10 kullanılarak temalar inşa edilmiştir. Sonuç olarak, araştırmanın amacı doğrultusunda yetişkin kadınlar ve yetişkin kızı olan annelerin anne kız ilişkisi 3 ana başlık altında incelenmiştir. Yetişkin kadınlar grubu için; 'algılanan ilişkinin tarifi' 4 ana temadan, 'ilişkiyi etkileyen faktörler' 6 ana temadan ve 'ilişkide yaşanmışlıklar' 3 ana temadan oluşmakla birlikte toplam 13 ana tema inşa edilmiştir. Yetişkin kızı olan anneler grubu için ise; 'algılanan ilişkinin tarifi' 4 ana temadan, 'ilişkiyi etkileyen faktörler' 6 ana temadan ve 'ilişkide yaşanmışlıklar' 4 ana temadan oluşmakla birlikte toplam 14 ana tema inşa edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to investigate the mother-daughter relationship of adult women and the mothers who have an adult daughter. In the research, it was used the phenomenology design, a qualitative research method, in order to investigate the mother-daughter relationship of adult women and the mothers who have an adult daughter. For this purpose, it was formed two groups within adult 10 women participants over the age of 20 and whose mothers are alive, and 10 mother participants who have an adult daughter over the age of 20 by criterion sampling method. For data collection in the research, it was applied a special 'Interview Question List-Daughter Form' for the mother's group and a special 'Interview Question List-Mother Form' for the daughter's group. And these two parallel forms were prepared by the researcher in compliance with the purpose of the research. In order to get demographical information of the participants, it was used the 'Personal Information Form'. The researcher had semi-structured interview with 10 mothers and 10 daughters, totally with 20 people. Between September and April 2019, there had been individual and face to face interviews profoundly which lasted at least 30 minutes and maximum 1 hour and 17 minutes. The generated data during interviews, were configured by MAXQDA-10, qualitative data analysis programme. In conclusion, with the purpose of the research, it was investigated the mother-daughter relationship of adult women and the mothers having an adult daughter, under 3 main titles. For the adult women group, totally 13 themes were structured: 'the descripton of mother-daughter relationship consists' of 4 themes, 'the factors affecting the relationship consist' of 6 themes and 'true life experience consists' of 3 themes. For the group of mothers having an adult daughter, totally 14 themes were structured: 'the descripton of mother-daughter relationship consists' of 4 themes, 'the factors affecting the relationship consist' of 6 themes and 'true life experience consists' of 4 themes.