Doğa eğitimi etkinliklerinin fen bilgisi öğretmen adaylarının biyofili seviyelerine etkisinin araştırılması
An examination of change in prospective science teachers' biophilia levels through nature education activities
  1. Tez No: 581154
  2. Yazar: ABDURRAHMAN SEFALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESRA ÖZAY KÖSE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: biyofili, doğa eğitimi, karma araştırma, ders dışı etkinlikler, fen eğitimi, biophilia, nature education, mixed research design, outdoor activities, science education
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
Amaç:Bu araştırmada, fen bilgisi öğretmen adaylarının doğa eğitimi etkinlikleriyle biyofili düzeylerinin nasıl değiştiğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem:Bu araştırmada karma araştırma yaklaşımlarından ''açımlayıcı sıralı desen'' kullanılmıştır. Çalışmanın nicel kısmında yarı deneysel desen kullanılmış olup veri toplama aracı olarak Biyofili Ölçeği, nitel kısmında ise gözlem ve görüşme formları kullanılarak veriler sağlanmıştır. Araştırmanın nicel boyutundaki örneklemini Bayburt Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği Lisans Programının 3. sınıfının iki farklı şubesinde öğrenim gören toplam 62 öğrenci oluşturmaktadır. Nicel boyuttaki örneklemin seçiminde seçkisiz olmayan örnekleme yöntemlerinden uygun örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın nitel örneklemini ise nicel örneklem içerisindeki amaçsal örnekleme yöntemlerinden maksimum çeşitlilik örnekleme yöntemi ile seçilen 10 öğrenci oluşturmaktadır. Nicel verilerin analizinde bağımlı ve bağımsız gruplar t testi, nitel verilerde ise içerik analizi kullanılmıştır. Bulgular:Nicel verilerin analizi sonucunda deney ve kontrol gruplarının biyofili düzeyleri arasında deney grubu lehine anlamlı bir fark olduğu saptanmıştır. Nitel verilerden elde edilen sonuçlar da nicel verileri destekler niteliktedir. Sonuç: Sınıf içi ve doğada yapılan etkinliklerde öğrencilerin türleri yakından incelemeleri, onlara dokunmaları, koklamaları ve hatta tatmaları sonucunda edindikleri bilgi ve deneyimler biyofili düzeylerini etkilemiştir. Özellikle doğa eğitimi etkinlikleri ile Fen Bilgisi lisans öğrencilerinin biyofili düzeyinin arttırılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to determine how prospective science teachers' biophilia levels change through nature education activities. Method: In this study, 'squential explanatory design' from the mixed research designs was used. In the quantitative part of the study, quasi-experimental design from experimental research design and biophilia scale as data collection tool was used. The data were obtained by using observation and interview forms in the qualitative part. The quantitative sample of the study consisted of 62 students who are studying at two different branches of the 3rd grade of Science Education Undergraduate Program at Bayburt University Faculty of Education. In the selection of the quantitative sample, convenience sampling method from non-selective sampling methods was used. The qualitative sample of the study consisted of 10 students who were selected by using maximum diversity sampling method from purposive sampling methods which are in the quantitative sample. Dependent and independent sample t-tests were used in the analysis of quantitative data and content analysis was used in the analysis of qualitative data. Findings: As a result of theanalysis of quantitative data, a significant difference was found in favor of the experimental group between the biophilia levels of the experimental and control groups. The results obtained from qualitative data also supported quantitative data. Results: The knowledge and experiences acquired by students as a result of their close examination, touching, sniffing and even tasting in the classroom and nature activities influenced their biophilia levels. It has been concluded that the biophilia level of prospective science teachers' can be increased especially through the nature education activities.