Filibeli Ahmet Hilmi Efendi'nin Akvam-ı Cihan adlı eserinin transkripsiyon ve değerlendirmesi (I. ve II. cilt)
The trancription and evaluation of Filibeli Ahmet Hilmi Efendi's Akvam-i Cihan (I. and II. volume)
  1. Tez No: 581180
  2. Yazar: CEMİL KANUŞAĞI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CELAL PEKDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Şehbenderzade Filibeli Ahmet Hilmi, Akvam-ı Cihan, Asya, Afrika, Tarihi Coğrafya, Şehbenderzade Filibeli Ahmet Hilmi, Akvam-ı Cihan, Asia, Africa, Historical Geography
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 212
Özet
Bu çalışma Filibeli Ahmet Hilmi Efendi'nin Akvam-ı Cihan adlı iki ciltlik eserinin transkripsiyon ve değerlendirmesini içermektedir. Çalışma Osmanlı aydın sınıfının en önemli temsilcilerinden biri olan Filibeli Ahmet Hilmi Efendi'nin coğrafi, sosyolojik, antropolojik ve tarihi ehemmiyeti olan bu çalışmasını gün ışığına çıkararak okuyucu hizmetine sunmayı amaçlamaktadır. Filibeli Ahmet Hilmi Efendi 2 ciltten oluşan bu eserinde hem Asya hem de Afrika kıtasının o dönem yaşayan milletleri hakkında tafsilatlı bilgiler vermektedir. Özellikle Türk boy ve toplulukları hakkında verdiği bilgiler Türk tarihi açısından son derece kıymetli bilgilerdir. Bu bilgileri fotoğraflarla destekleyerek görsel açıdan da dönemin kültür ve tarihine ayrıca ışık tutmaktadır. Bu açılar göz önüne alınırsa eserin kıymeti daha da iyi anlaşılacaktır.
Özet (Çeviri)
This study includes transcription and evaluation of two volumes of Akvamı-ı Cihan witten by Ahmet Hilmi Efendi. The aim of this study is to reveal the geographical, sociological, anthropological and historical importance of Filibeli Ahmet Hilmi Efendi, one of the most important representatives of the Ottoman intellectual class, and to present it to the reader. Filibeli Ahmet Hilmi Efendi gives detailed information about the living nations of both Asia and Africa continent in this book which consists of 2 volumes. Especially the information he gives about Turkish tribes and societies are very valuable in terms of Turkish history. It also sheds light on the culture and history of the period by supporting this information with photographs. Considering these aspects, the value of the work will be better understood.