Dönüşümsel liderlik algısının örgütsel bağlılık ve iş tatminine etkisinde kuşak farklılıklarının incelenmesi: İlaç sektöründe bir araştırma
The investigation of generational differences in the effect of transformational leadership perception on employee commitment and job satisfaction: A study in pharma sector
  1. Tez No: 581205
  2. Yazar: ÖZLEM ÖZBEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kuşaklar, Dönüşümsel Liderlik, Örgütsel Bağlılık, İş Tatmini, Generations, Transformational Leadership, Employee Commitment, Job Satisfaction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Çalışmada dönüşümcü liderlik ve boyutlarının çalışanların iş tatmini ve örgütsel bağlılık düzeyleri üzerinde etkisinin olup olmadığı kuşak farklılıklarına göre araştırılmıştır. Bu kapsamda kuşak kavramı ve kuşaklarının özellikleri, dönüşümcü liderlik, iş tatmini ve örgütsel bağlılık kavramları kuramsal çerçevede araştırılmış ve bu kavramlar arasındaki ilişki belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma Türkiye'de ilaç sektöründe yer alan 156 özel sektör çalışanı üzerinde yapılmıştır. Veri toplama yöntemi olarak anket tekniği kullanılmıştır. Araştırmada Padsakof ve arkadaşları (1990) tarafından geliştirilen Dönüşümsel Liderlik Ölçeği, Allen ve Meyer (1990) Örgütsel Bağlılık Ölçeği ve Weiss ve arkadaşları (1967) tarafından geliştirilen Minnesota İş Tatmini Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 18 istatistik paket programı kullanışmıştır. Araştırmanın bağımsız değişkeni dönüşümsel liderlik, bağımlı değişkenleri ise iş tatmini ve örgütsel bağılılıktır. Verilerin analizinde frekans analizi, güvenirlik analizi, faktör analizi, pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Bağımsız değişkenin bağımlı değişken üzerindeki etkisini kuşak farklılıklarına göre incelemek için örneklem kuşaklara göre bölünerek her iki kuşak için ayrı ayrı doğrusal regresyon analizleri yapılmıştır. Son olarak bağımlı değişkenlerin demografik özelliklere göre değişkenliğini test etmek amacıyla T-testi ve tek yönlü varyans analizleri kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda dönüşümsel liderlik, iş tatmini ve örgütsel bağılılık değişkenleri arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiş, X ve Y kuşağı çalışanlarda dönüşümsel liderliğin hem iş tatmini hem de örgütsel bağlılık üzerinde etkisi olduğu saptanmıştır. Çalışanların iş tatmini ve örgütsel bağlılık düzeylerinin demografik değişkenlere göre farklılık göstermediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The effect of transformational leadership and its dimensions on employee satisfaction and organizational commitment levels was investigated according to generational differences. In this context, the concept of generation and the characteristics of the generations, transformational leadership, job satisfaction and organizational commitment were investigated in the theoretical framework and the relationship between these concepts was tried to be determined. Research was conducted in the pharma sector in Turkey is located on 156 private sector employees. Survey technique was used as survey method. Transformational Leadership Questionnaire developed by Padsakof and others Transformational Leadership Questionnaire (1990), Allen and Meyer (1990) Organizational Commitment Questionnaire and Minnesota Job Satisfaction Scale developed by Weiss and others (1967) were used in the study. SPSS 18 statistical package program was used in data analysis. The independent variable of the study is transformational leadership, dependent variables are job satisfaction and organizational relevance. In the analysis of data, frequency analysis, reliability analysis, factor analysis, rearson correlation analysis were used. In order to examine the effect of the independent variable on the dependent variable according to the generational differences, linear regression analyzes were performed for both generations by dividing the sample according to the generations. Finally, T-test and one-way ANOVA were used to test the variability of dependent variables according to demographic characteristics. As a result of the study, it was determined that there was a positive positive relationship between transformational leadership, job satisfaction and organizational commitment variables. Transformational leadership in X and Y generation workers had an effect on both job satisfaction and organizational commitment. It was determined that the job satisfaction and organizational commitment levels of the employees did not differ according to the demographic variables.