Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının coğrafyaya yönelik özyeterlik düzeylerinin incelenmesi
Graduate school of social sciences investigation of teaching candidates' teaching performance levels for geography
  1. Tez No: 581220
  2. Yazar: KÜBRA ELİBAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FUNDA VARNACI UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal bilgiler Eğitimi, Coğrafya, Özyeterlik
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu araştırmanın amacı İç Anadolu Bölgesi'ndeki Aksaray, Hacı Bektaş Veli, Kırıkkale ve Necmettin Erbakan üniversitelerinde öğrenim gören sosyal bilgiler öğretmen adaylarının coğrafyaya yönelik özyeterlik düzeylerinin tespit edilmesidir. Çalışma 2018-2019 eğitim-öğretim döneminde Aksaray, Kırıkkale, Necmettin Erbakan, Hacı Bektaş Veli üniversitelerinde sosyal bilgiler öğretmenliği bölümü okuyan öğrencilerden tesadüfî yöntemle seçilmiş 515 öğrenci üzerinde uygulanmıştır. Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının coğrafyaya yönelik özyeterlik düzeyini belirlemeyi amaçlayan bu araştırma nicel verilere dayalı ilişkisel tarama modelinde bir araştırmadır. İlişkisel tarama modelleri, iki ve daha çok sayıdaki değişken arasında birlikte değişim varlığını ve/veya derecesini belirlemeyi amaçlayan araştırma modelleridir. Veri toplama aracı olarak Şimşek (2016)'in ölçek formu kullanılmıştır. Veriler toplanırken, Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının coğrafyaya yönelik özyeterlik düzeylerini belirlemek için ölçeğin ilk bölümünde öğrencilerin kişisel durumlarını belirleyen demografik sorular, ikinci bölümünde Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının coğrafyaya yönelik özyeterlik düzeyi ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS programından faydalanılarak analiz edilmiştir. Karşılaştırmalar için verilerin normal dağılım göstermesi durumunda bağımsız t-testi ve tek yönlü varyans analizi uygun görülmüştür. Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının coğrafyaya yönelik özyeterlik düzeylerinin değişkenlere göre farklılaşma durumunu tespit etmek için t testi, uygulanmıştır. Bu araştırmaya göre Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının coğrafyaya yönelik özyeterlik düzeyleri çok yüksek "Kesinlikle katılıyorum‟ seviyesinde çıkmıştır. Ancak, yapılan madde analizi sonucunda öğretmen adaylarının gerek almış oldukları ortalama puanları gerekse yüzde değerleri açısından özyeterlik düzeylerinin maddelere göre farklılık gösterdiği görülmektedir
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the self-efficacy levels of social studies teacher candidates studying in Aksaray, Hacı Bektaş Veli, Kırıkkale and Necmettin Erbakan universities in Central Anatolia. The study was carried out on 515 randomly selected students from the departments of social studies teaching at Aksaray, Kırıkkale, Necmettin Erbakan, Hacı Bektaş Veli universities in 2018-2019 academic year. Relational screening models are research models aiming to determine the existence and / or degree of change between two and more variables. Scale form of Şimşek (2016) was used as data collection tool. In the first part of the scale, demographic questions determining the personal status of the students were used to determine the self-efficacy levels of the social studies teacher candidates for geography, and the self-efficacy level of the social studies teacher candidates for geography was used in the first part of the scale. The data obtained were analyzed using SPSS program. Independent t-test and one-way analysis of variance were considered appropriate if the data showed normal distribution for comparisons. In order to determine the differentiation status of self-efficacy levels of social studies teacher candidates according to the variables, t test was applied. According to this study, self-efficacy levels of social studies teacher candidates towards geography were very high "I strongly agree‟. However, as a result of item analysis, it is seen that the self-efficacy levels of pre-service teachers differ in terms of their average scores and percentage values. Keywords : Social Studies Education, Geography, Self-Efficacy Page Number : 67 Supervisior : Assist. Prof. Dr. Funda VARNACI UZUN