Öğretmenlerin eğitim programı okuryazarlıkları ile yansıtıcı düşünme eğilimlerinin incelenmesi
The investigation of teachers' curriculum literacy and reflective thinking trends
  1. Tez No: 581221
  2. Yazar: CİHAN MANSUROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN GÜNER BERKANT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim programı okuryazarlığı, yansıtıcı düşünme eğilimi, öğretmenler, Curriculum literacy, reflective thinking disposition, teachers
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu araştırma ile öğretmenlerin eğitim programı okuryazarlıkları ile yansıtıcı düşünme eğilimlerinin çeşitli değişkenlere göre incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma ilişkisel tarama modelinde desenlenmiştir. Araştırmanın evrenini, 2018-2019 eğitim öğretim yılı bahar döneminde Hatay ilinde resmi okullarda görev yapmakta olan çeşitli branşlardaki öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise, bu evrenden rastgele seçilen toplam 511 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırma verileri,“Eğitim Programı Okuryazarlığı Ölçeği”ve“Yansıtıcı Düşünme Eğilimleri Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistikler, bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), LSD testi, Kruskal Wallis H testi, Mann Whitney U-testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; öğretmenlerin eğitim programını inceleme sıklıkları arttıkça, eğitim programı okuryazarlık becerilerinin tamamı ile yazma boyutu becerisinin arttığı, kadın öğretmenlerin yansıtıcı düşünme eğilimine ait sorgulayıcı ve etkili öğretim, öğretim sorumluluğu ve bilimsellik boyutlarına ve yansıtıcı düşünme eğilimlerinin toplamına ilişkin becerilerinin erkek öğretmenlere kıyasla daha yüksek olduğu, branşı sosyal bilimler olan öğretmenlerin, yansıtıcı düşünme eğilimine ait açık fikirlilik, öngörülü ve içten olma, mesleğe bakış boyutlarıyla ilgili becerilerinin branşı matematik ve fen bilimleri olan öğretmenlerden daha yüksek olduğu, 23-29 yaş aralığındaki öğretmenlerin yansıtıcı düşünme eğilimine ait alt boyutlardan sadece sürekli ve amaçlı düşünme, açık fikirlilik ve mesleğe bakış boyutlarına ilişkin becerileri 30-35 yaş aralığındaki öğretmenlere kıyasla daha yüksek olduğu, kıdemi 1-10 yıl arasında olan öğretmenlerin yansıtıcı düşünme eğilimine ait açık fikirlilik boyutuna ilişkin becerileri kıdemi 11-15 yıl arasında olanlara kıyasla, kıdemi 1-5 yıl arasında olan öğretmenlerin yansıtıcı düşünme eğilimine ait mesleğe bakış boyutuna ilişkin becerileri kıdemi 6-26 yıl arasında olanlara kıyasla daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Öğretim programı inceleme sıklığı arttıkça, yansıtıcı düşünme eğilimine ait sürekli ve amaçlı düşünme, açık fikirlilik, sorgulayıcı ve etkili öğretim, öngörülü ve içten olma, mesleğe bakış boyutlarına ilişkin becerilerin ve toplam becerilerin azaldığı, öğretmenlerin eğitim programı okuryazarlıkları ile yansıtıcı düşünme eğilimleri arasında düşük düzeyde ve aynı yönde bir ilişki bulunduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
With this research, it is aimed to examine the literacy and reflective thinking tendencies of teachers according to various variables. The research was designed in relational survey model. The population of the study is composed of teachers working in official schools in Hatay in the spring term of 2018-2019 academic year. The sample of the study consists of 511 teachers. Research data were collected using“Educational Program Literacy Scale”and Reflective Thinking Trends Scale ". Descriptive statistics, independent groups t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), LSD test, Kruskal Wallis H test and Mann Whitney U-test were used for data analysis. As a result of the research; As the frequency of examining teachers' education program increased, It was determined to be high that the literacy skills of the education program increased completely and the dimension of writing was higher, only continuous and purposeful thinking from the sub-dimensions of the reflective thinking tendency of teachers in the 23-29 age range, in which teachers with sciences had higher open-minded, predictive and sincere skills related to the reflective thinking disposition, and those whose branch of view of the profession were higher than those with mathematics and science; open-mindedness and career-related dimensions of the skills in the 30-35 age group is higher than teachers, seniority 1 -10 years of teachers 'open-mindedness skills related to the reflective thinking disposition of seniority between 11-15 years, seniority of 1-5 years of seniority teachers' reflective thinking tendency of the skills related to the aspect of view of the profession between 6-26 years of seniority. As the frequency of curriculum analysis increased, It was determined that continuous and purposeful thinking, open-mindedness, questioning and effective teaching, predictive and sincerity, decreased skills and total skills related to reflective thinking tendency, low level and a relationship in the same direction between teachers' educational program literacy and reflective thinking tendencies.