7-11 yaş arasındaki çocuklara yönelik yabancı dil olarak Türkçe dersi öğretim programı tasarımı önerisi
Curriculum design proposal of Turkish as a foreign language course for children between 7-11 ages
  1. Tez No: 581236
  2. Yazar: SEDA AK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BANU YÜCEL TOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuklar için yabancı dil olarak Türkçe, ihtiyaç analizi, program tasarımı, program geliştirme, Turkish as a foreign language for children (TFLC), needs analysis, curriculum design, curriculum development
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Son yıllarda yaşanan toplumsal ve siyasal olayların sonucunda Çocuklar için Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi alanında çalışmalar yapmak bir zorunluluk hâline gelmiştir. Ülkemizde Türkçe öğrenen çocuk sayısının son on yılda olağanın üstünde bir seyirle artması, Çocuklar için Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi alanındaki mevcut öğretim programı ve öğretim kaynaklarının yetersiz kalmasına neden olmuştur. Bu çalışmanın amacı 7-11 yaş arasındaki çocuklara yönelik yabancı dil olarak Türkçe dersi (ÇYDT) öğretim programı tasarımı geliştirmektir. ÇYDT öğretim programı Avrupa Ortak Öneriler Çerçevesi programında belirlenen A1 ve A2 dil düzeylerindedir. Bu amaç doğrultusunda İstanbul ilinde bulunan okullarda Türkçe öğrenen 7-11 yaş arasındaki çocukların ihtiyaçlarının neler olduğu belirlendikten sonra bu ihtiyaçları karşılamaya yönelik ÇYDT dersinin hedefleri, içeriği, öğrenme-öğretme süreçleri ve ölçme-değerlendirme yöntemleri geliştirilmiştir. Durum çalışması deseninde nitel bir araştırma olan ihtiyaç analizi çalışmasında katılımcılar ölçüt örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Araştırmada çocuklara Türkçe öğreten on altı Türkçe öğretmeni, üç öğretim elemanı, üç öğrenci velisi ve üç sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcisiyle görüşmeler yapılmıştır. Araştırmacı tarafından geliştirilen ve uzmanlar tarafından değerlendirilen yarı yapılandırılmış görüşme formlarıyla yapılan görüşmelerden elde edilen veriler, betimsel yöntemle analiz edilmiştir. Buna ek olarak, Çocuklar için Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi alanıyla ilgili etkin olarak kullanılan sosyal medya gruplarındaki paylaşımların içerik analizi yapılmıştır. Veri analizinin sonucunda elde edilen bulgular; iletişimsel becerilere odaklanarak çocuğun kendini günlük hayatta ifade etmesini kolaylaştırmayı amaçlayan, konuları çocuğun yakın çevresiyle ilişkilendiren, anlam odaklı ve çocuğu canlı tutan yöntem ve teknikleri kullanmaya teşvik eden ve ölçme-değerlendirme süreci açıkça ortaya koyulan bir öğretim programına ihtiyaç duyulduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The recent social and political events in Turkey and its surroundings have raised the need to study in the field of teaching Turkish as a foreign language for children. The unusual increase in number of the children who learn Turkish in Turkey with the recent ten years has led to insufficiency in the existing curriculum, instructional materials and resources. The aim of this study is to develop a curriculum design of Turkish as a foreign language for children aged 7-11 years. Turkish as a foreign language for children (TFLC) curriculum will be at A1 and A2 language levels as it is set out in the Common European Framework of Reference for Languages (CEFR). For this purpose, the needs of the children between the ages of 7-11 who learn Turkish in international and public schools in Turkey was determined as a first step. Then objectives, content, learning-teaching processes and assessment-evaluation methods of the TFLC course were developed to meet these needs. Participants in the needs analysis study, which is a qualitative research in the case study design, were determined using the criterion sampling method. In the research, sixteen Turkish teachers teaching Turkish to children, three scholars, three parents and three non-governmental organizations (NGO) representatives were interviewed. The data obtained from these interviews made with semi-structured interview forms developed by researchers and evaluated by experts was analyzed by descriptive method. In addition, content analysis of the social media groups that are used effectively for children in the field of teaching Turkish as a foreign language for children was done. The findings derived from data analysis reveal that there is a need for a curriculum that can aim to facilitate self-expression of children in everyday life by focusing on communication skills, linking content with the immediate surroundings of the child, encouraging the use of meaning-oriented methods and techniques that keep the child active. The assessment and evaluation process of such curriculum should also be clearly presented.