İşletmelerde finansal başarısızlık nedenleri ve konaklama işletmelerinde bir araştırma
Causes of financial failure of busineses and a study in accommodation enterprises
- Tez No: 581235
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER MET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal Başarısızlık, Konaklama İşletmeleri, Finansal Sorunlar, Yönetici, Financial Failure, Accodamation Enterprises, Financial Problems, Manager
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
İşletmelerin üzerinde durması gereken en önemli konulardan biri finansal başarısızlıktır. İşletmeler açısından hayati önem taşıyan finansal başarısızlık durumu, bir takım finansal problemlerle kendini belli etmektedir. Tıpkı bir insanın hastalık belirtileri gibi işletmelerin de dikkate alması gereken belirtiler bulunmaktadır. İşletmeler bu belirtileri dikkate almadığında hastalık ilerler ve ölümcül sonuçlara varabilir. İşletmelerin finansal başarısızlığa uğramamaları için başarısızlığa neden olan faktörleri belirleyip tedbirlerini almaları gerekmektedir. Literatürde konuya ilişkin yapılmış araştırmalar bulunmaktadır. Buna karşılık konaklama sektöründe benzer çalışmaların azlığı, bu çalışmanın literatüre katkı değerini arttırmaktadır. Bu çalışma, turizm sektörünün önemli bir kolu olan konaklama işletmelerinin yaşadığı finansal başarısızlık nedenlerini belirlemek ve konaklama işletmeleri yöneticilerinin bu belirtiler hakkında düşüncelerini öğrenmek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla konaklama işletmeleri yöneticilerine yönelik oluşturulan yarı yapılandırılırmış görüşme formundan yararlanılmıştır. Konaklama işletmeleri yöneticilerine göre finansal başarısızlığı birçok faktör etkilemektedir. Bunlardan en önemlileri hizmet kalitesi, nitelikli personel sorunu ve girdi maliyetlerinin sürekli artış göstermesidir.
Özet (Çeviri)
One of the most important issues that businesses should focus on is financial failure. The financial failure situation, which is vital for the enterprises, manifests itself by giving some financial problems. Just like a person's symptoms, there are symptoms that businesses should take into account. If businesses do not take these symptoms into consideration, the disease progresses and may lead to fatal consequences. n order to prevent financial failure, enterprises should identify the factors that cause failure and take measures. There are also researches in the literature. However, the opinions of managers of accommodation operators are important. In this context, this study was carried out to determine the reasons of financial failure experienced by the accommodation companies, which is an important branch of the tourism sector, and to learn the thoughts of the managers of the accommodation enterprises about these symptoms. In this context, semi-structured interview form was used for the managers of accommodation enterprises. According to managers of accommodation operators, many factors affect financial failure. The most important ones are; service quality, qualified personnel problem and input costs increase continuously.