Geçici koruma statüsünde olan sığınmacı çocukların sosyal hizmet bağlamında karşılaştıkları güçlükler, sorunlar ve gereksinimleri: Mardin-İzmir il örnekleri
Difficulties, problems and requirements of children in the status of temporary protection: The case of Mardin-İzmir province
- Tez No: 560952
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSHAK AYDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Geçici koruma, sığınmacı çocuk, sosyal hizmet, güçlendirme
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmanın temel amacı; Türkiye'de yaşayan geçici koruma statüsünde olan sığınmacı çocukların sosyal hizmet bağlamında karşılaştıkları güçlükler, sorunlar ve gereksinimlerinin Mardin ve İzmir il örnekleminde belirlenmesidir. Bu çalışmada geçici koruma altında olan sığınmacı çocukların karşılaştıkları güçlükleri belirlemeye yönelik olarak genel tarama modeli esasa alınmıştır. Araştırmanın evreni, Mardin ve İzmir illerinde yaşayan geçici koruma statüsü altında olan 7-17 yaş arasındaki sığınmacı çocuklardan oluşmaktadır. Araştırmanın amacı doğrultusunda kartopu örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırma evreni kapsamındaki geçici koruma statüsünde bulunan çocuklara ulaşabilmek için hazırlanan görüşme formu etik kurul onayından sonra kartopu örneklem yöntemi ile araştırmaya katılmayı kabul eden çocuklarla tercüman desteği ile evlerinde ya da okullarında yüz yüze görüşülerek görüşme formlarının doldurulması sağlanmıştır. Mardin ve İzmir illerinde ikamet eden Kürtçe ve Arapça bilen gönüllü sosyal hizmet uzmanlarından yardım alınmıştır. Araştırma verileri 2019 Ocak- 2019 Şubat ayları arasında toplanmıştır. Çalışmaya katılmayı kabul kabul eden Mardin ilinden 200, İzmir ilinden 200 toplamda 400 sığınmacı çocuk ile görüşme yapılmıştır. Araştırma kapsamındaki çocukların karşılaştıkları güçlüklerinin dağılımına bakıldığında; % 52,4'ünün dil ile ilgili iletişim sorunları, %26'sının barınma konusuyla ilgili maddi güçlükler, % 23,5'inin beslenme, %23,4'ünün giyim gereksinimlerinin karşılanamaması, % 16,7'sinin sosyal gereksinimlerimle ilgili (çevreyi gezme, arkadaşlık kurma, herhangi bir kurs, aktivite içerisinde yer alma vb.) ekonomik yoksunluk yaşama, %29,6'sının arkadaşlık kurmada çekingen davranma, %14,6'sının yerli halkın çocuklarının kendileri ile arkadaşlık kurmak istememesi, ,%14'ünün de yabancı oldukları için yerli çocukların kendi oyunlarına onları dâhil etmek istenememesi, %11,6'sının okul yönetimi ve öğretmenler tarafından hakarete uğraması gibi güçlük ve sorunlarla karşılaştıkları belirlenmiştir. Ayrıca, çocukların % 49,3'ünün Türkiye'de kendilerini güvende hissetmedikleri, ancak buna karşın %81,3'ünün savaşın bitmesi halinde ülkesine geri dönmek istemediği saptanan bir diğer önemli sonuçtur.
Özet (Çeviri)
The main objective of the this study, determine the problem, strains and need of the refugee child, who are under protection of the Turkey, by the sampling in Mardin and İzmir. In this study, general scouring model is based on to determine the problem. Nature of the study consist of child between 7-17 who are under protection under the location of Mardin and İzmir. Due to purpose of the study snowball sampling method has been used and to contact with these children, interview form is prepared, which is submitted by the ethical committee, and interview forms have been completed face to face by the help of the interpreter in the school or home. Support has been received form the Social Service Experts who are lecoted in Izmır and Mardin and know Arabic and Kurdish. Survey data was collected between January 2019- February 2019 and consist of 400 children interview, 200 of this children are located in Mardin, 200 of this children are located in İzmir. Depend on this study, following issues have been determined; %52,4 of these children have a problem with connection problem due to language, %26 of these children have a problem with harbouring due to financial trouble, %23,5 of these children have a problem with nutrition, %23,3of these children have a problem with clothing, %16,7 of these children have a problem with social need ( peregrination, friendship, course, activite etc.) due to financial trouble, %29,6 of these children have a problem with build friendship due to being shy, %14,6 of these children have a problem with being alienated from the local children, %14 of these children have a problem with not to being added to play with local children, %11,6 of these children have a problem with suffered an affront by the school management and teacher. Also, %49,3 of these children do not feel themselves safe in the Turkey, on the other hand, %81,3 of these children do not want to return their country after the war was over. Key Word: temporary protection, refugee child, social work, fortification.