Futbolcularda aktivasyon sonrası potansiyelinin yön değiştirme sürati üzerine akut etkisi
Acute effect of postactivation potantiation on change of direction in soccer player
  1. Tez No: 581246
  2. Yazar: TALİP TOPRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERTUĞRUL GELEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Yön değiştirme, Post aktivasyon potansiyonu, Futbol, Kondisyonlama Aktivitesi
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalışma futbolda Aktivasyon Sonrası Potansiyelinin (PAP) yön değiştirme süratine olan etkilerini incelemek bununla beraber en güçlü PAP'ni oluşturmak için en uygun kondisyonlanma aktivitesi türünü belirlemek ve oluşan PAP'ın zamansal değişiminin incelenmesi amacı ile yapılmıştır. Çalışmaya 15 erkek (Yaş:15.4±1.19 yıl, Boy 167.0±0,9 cm, beden ağırlığı: 53.4±8.26 kg, Antrenman yaşı: 5.33±1.18 yıl) lisanslı genç sporcu katılmıştır. Sporcular rastlantısal düzende ve birbirini izlemeyen günlerde 3 farklı kondisyonlanma aktivitesini gerçekleştirmişlerdir. Kondisyonlanma aktiviteleri dinamik, statik kasılmalardan ve kontrol uygulamasından oluşmuştur. Dinamik kasılma uygulaması için 1TM'in %85'i ile 3 tekrarlı squat, statik kasılma uygulaması için 3x3 sn. süreli izometrik squat uygulanmıştır. Kontrol uygulaması ısınma dışında her hangi bir kondisyonlanma aktivitesi uygulamamıştır. Tüm kondisyonlanma aktivitelerinden hemen önce, 15. Sn. 2, 4, 6, 8, 10, 12 ve 14. dakikalarda yön değiştirme testi gerçekleştirilmiştir. PAP protokolleri arasındaki farklılığı bulmak için tekrarlı ölçümlerde ANOVA testi farklılığın hangi protokolden kaynaklandığını bulmak için ise Benfonni testi uygulanmıştır. Sonuçların değerlendirilmesinde SPSS 22.0 programı kullanılmıştır. Yön değiştirme performansları açısından Kontrol uygulaması ile hem Dinamik hem de Statik kondisyonlanma aktiviteleri arasında istatistiksel anlamlı farklılıklar bulunurken (F=732,893; p0.05). Güçlü PAP etkilerine 6 ve 10. dakikalar arasında rastlanırken, en güçlü etki 8. dakikada kayıt edilmiştir. Bu çalışmanın sonucunda hem Dinamik hem de Statik kondisyonlanma aktivitelerinin PAP elde etmede etkili olduğu ve benzer sonuçları verdiği gözlenmiştir. Her hangi bir performanstan 8 - 10 dakika önce Dinamik veya Statik kondisyonlanma aktivitelerinin performansı arttırabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was executed to investigate the effect of post-activation potentiation (POP) on Change of Direction Speed and time-related change of effect of POP as well as to find the most proper conditioning activity for POP. 15 Licensed Young Male Athletes (Age:15.4±1.19 years, Height 167.0±0,9 cm, Weight: 53.4±8.26 kg, Training Age: 5.33±1.18 years) participated in the study. Athletes performed 3 different types of conditioning activity following days and in random order. Conditioning activities included Dynamic, Static types of contractions and Control. 3 repetitions of the squat were performed for dynamic contraction with 85% of 1RM. Static Contraction was performed 3 plus 3 (3x3) seconds isometric squat. Control Group didn't perform any of activity except warm-up. Just before every type of conditioning activity change of direction speed test was performed at 15 seconds, 2, 4, 6, 8, 10, 12 and 14 minutes. Repeated Measures of ANOVA test was used to find differences between POP protocols and after that Benfonni test was used to decide which protocol caused to differences in Repeated Measures of ANOVA test results. Programme of SPSS 22.0 was used to evaluate the results. There was a significant difference found between Control Group and both Dynamic and Static Conditioning Activities with regard to Change of Direction Performance (F=732,893; p0.05). It was recorded that the strong effect of POP found at the 6th and 10th minutes but the strongest one was at the 8th minutes. As a result of the study, it could be said that both dynamic and static conditioning activities were effective to benefit from the effect of POP and their effects were similar. It could be thought that activities including dynamic and static activities 8 or 10 minutes before any sportive effort may improve the performance. Key Words; Change of Direction, Post Activation Potentiation (POP), Football (Soccer),Conditioning