Activations and structures of the lower extremity muscles: Implications for lower extremity in sports
Alt ekstremite kaslarının aktivasyonları ve yapıları: Sporda alt ekstremite için çıkarımlar
  1. Tez No: 1018228
  2. Yazar: ERSAGUN KEPİR
  3. Danışmanlar: DR. JULIAN ANDREW OWEN, DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN YAĞIZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoloji, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Spor, Physiology, Physiotherapy and Rehabilitation, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Anterior krusiat ligament, Ekstremiteler, Hamstring tendonları, Extremities, Hamstring tendons
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bangor Unıversıty-Prıfysgol Bangor
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Fizyoterapisi ve Rehabilitasyonu Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Fizyoterapisi Bilim Dalı
Özet
Bu tez, esas olarak alt ekstremite kaslarının aktivasyonları ve yapıları ile sporlarda alt ekstremite yaralanmaları üzerindeki etkilerine odaklanmakta ve kas işlevselliği ve yaralanma önlemenin temel yönlerini inceleyerek, özellikle gastroknemius ve hamstring kaslarına odaklanmaktadır. Bir dizi çalışma aracılığıyla, çeşitli spor disiplinlerindeki sporcular için kanıta dayalı öneriler sunmak amacıyla belirli egzersizleri, antrenman programlarını ve yaralanma risk faktörlerini değerlendirmektedir. İkinci Bölüm, çeşitli kalça rotasyon pozisyonlarında, harici ağırlıklarla ve ağırlıksız olarak gerçekleştirilen eksantrik topuk düşürme egzersizleri (HDE) sırasında medial ve lateral gastroknemius kaslarının elektromiyografik (EMG) aktivitesinin bir incelemesidir. Bulgular, kalça-iç rotasyonda gerçekleştirilen HDE'nin, ek ekipmana ihtiyaç duymadan medial gastroknemiusta yüksek aktivasyon seviyelerine ulaştığını göstermektedir. İkinci Bölüm'ün bulguları, HDE'nin tenis ve futbol gibi baldır kası zorlanmalarına yatkın sporlardaki sporcular için pratik ve etkili bir önleyici egzersiz olabileceğini öne sürerek, atletik antrenman rejimlerinde uygulanabilirliğini vurgulamaktadır. Üçüncü Bölüm, egzersiz müdahalelerinin alt ekstremite kas sertliği üzerindeki etkilerini değerlendiren randomize kontrollü çalışmaların (RKÇ) sistematik bir incelemesi ve meta-analizidir. Analiz, statik germe ve drop-jump antrenmanının medial gastroknemius ve biceps femoris gibi önemli kaslardaki sertliği önemli ölçüde azalttığını ortaya koymaktadır. Ancak, sınırlı sayıda RKT, dikkatli bir yorumlama gerektirmektedir. Çalışma, kas sertliğini azaltmak için belirli antrenman programlarının potansiyelini vurgulamakta ve daha kesin sonuçlara ulaşmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu vurgulamaktadır. Dördüncü Bölüm, ön çapraz bağ (ACL) rekonstrüksiyon geçmişi ile hamstring gerilme yaralanmaları (HSI) için bilinen bir risk faktörü olan pasif hamstring kas sertliği arasındaki ilişkiyi inceleyen retrospektif bir çalışmadır. Ultrason tabanlı kesme dalgası elastografisi kullanılarak, ACL rekonstrüksiyon geçmişi olan ve olmayan sporcular arasında pasif kas sertliğinde anlamlı bir fark tespit edilmemiştir. Bu bulgu, diğer kas bölgelerinin veya yapısal faktörlerin ACL rekonstrüksiyon sonrası değişikliklerde daha kritik bir rol oynayabileceğini düşündürmektedir. Bu bölüm, ACL yaralanmalarından sonraki yapısal adaptasyonları daha iyi anlamak için hamstring sertliğini daha geniş bölgelerde değerlendirmek üzere gelecekte çalışmalar yapılmasını önermektedir. Ayrıca, Dördüncü Bölüm, aynı retrospektif çalışmanın kadın sporcular üzerinde uygulanmasının değerli veriler sunabileceğini, çünkü kadın sporcuların erkek sporculara göre daha fazla ACL yaralanması geçirme eğiliminde olduğunu ileri sürmektedir. Bu tezin Beşinci Bölümü, profesyonel futbolcularda yaş ve yorgunluğun eksantrik hamstring kuvveti ve kas ağrısı üzerindeki etkisini değerlendirmektedir. Sonuçlar, daha yaşlı oyuncuların (23+ yaş) maç sonrası eksantrik hamstring kuvveti açısından önemli azalmalar yaşadığını ve yaşın kuvvet düşüşlerinin önemli bir belirleyicisi olduğunu göstermektedir. Hem genç (19-22 yaş) hem de daha yaşlı oyuncular maç sonrası kas ağrısında artış bildirmiş olsa da, genç oyuncular daha yüksek ağrı seviyeleri algılamaktadır. Bu bulgular, daha yaşlı oyunculardaki eksantrik kuvvet eksikliklerini gidermek ve sonraki maçlarda sakatlık riskini azaltarak iyileşmeyi izlemek için hedefli müdahalelerin önemini vurgulamaktadır. Genel olarak, bu tez, kas işlevselliği, yaralanma risk faktörleri ve gastroknemius ve hamstring kasları için önleyici stratejiler hakkında değerli bilgiler sunmaktadır. Bulgular, özellikle yaşlı sporcular veya daha önce ACL yaralanması geçirmiş kişiler gibi kas yaralanmaları riski daha yüksek olan popülasyonlarda, kişiye özel antrenman programlarına ve iyileşme takibine olan ihtiyacı vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis mainly focuses on activations and structures of the lower extremity muscles and implications for lower extremity injuries in sports with exploring key aspects of muscle functionality and injury prevention, with a primary focus on the gastrocnemius and hamstring muscles. Through a series of studies, it evaluates specific exercises, training programs, and injury risk factors to provide evidence-based recommendations for athletes across various sports disciplines. Chapter Two is an investigation of the electromyographic (EMG) activity of the medial and lateral gastrocnemius muscles during eccentric heel-drop exercises (HDE) performed in various hip rotation positions, with and without external weights. Findings indicate that HDE performed in hip-internal rotation achieves high activation levels in the medial gastrocnemius without the need for additional equipment. Findings of the Chapter Two suggests that HDE can be a practical and effective preventive exercise for athletes in sports prone to calf muscle strains, such as tennis and football, emphasizing its applicability in athletic training regimens. Chapter Three is a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials (RCTs) which assesses the effects of exercise interventions on lower extremity muscle stiffness. The analysis reveals that static stretching and drop-jump training significantly reduce stiffness in key muscles such as the medial gastrocnemius and biceps femoris. However, the limited number of RCTs necessitates cautious interpretation. The study underscores the potential of specific training programs to mitigate muscle stiffness and highlights the need for further research to establish more definitive conclusions. Chapter Four is a retrospective study of the relationship between anterior cruciate ligament (ACL) reconstruction history and passive hamstring muscle stiffness, a known risk factor for hamstring strain injuries (HSI). Using ultrasound-based shear-wave elastography, no significant differences in passive muscle stiffness were detected between athletes with and without a history of ACL reconstruction. This finding suggests that other muscle regions or structural factors may play a more critical role in post-ACL reconstruction changes. The chapter calls for future studies to assess hamstring stiffness across broader regions to better understand structural adaptations following ACL injuries. Moreover, Chapter Fours suggest that applying the same retrospective study on female athletes may present valuable data as female athletes tend to have more ACL injuries than male athletes. Chapter Five of this thesis evaluates the impact of age and fatigue on eccentric hamstring strength and muscle soreness in professional soccer players. Results show that older players (23+ year-old) experience significant reductions in eccentric hamstring strength after match play, with age being a significant predictor of strength decrements. Both younger (19–22-year-old) and older players reported increased muscle soreness post-match, though younger players perceive higher soreness levels. These findings highlight the importance of targeted interventions to address eccentric strength deficits in older players and to monitor recovery, reducing injury risk during subsequent matches. Overall, this thesis provides valuable insights into muscle functionality, injury risk factors, and preventive strategies for the gastrocnemius and hamstring muscles. The findings emphasize the need for tailored training programs and recovery monitoring, particularly in populations at greater risk of muscle injuries, such as older athletes or those with prior ACL injuries.