Kafkas diaspora medyasında tarih ve kimlik: Jıneps Gazetesi örneği
History and identity in the media of caucasian diaspora: The case of Jineps Newspaper
- Tez No: 581273
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET HACISALİHOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Journalism, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Jıneps Gazetesi, Kafkas Diasporası, söylem, söylem analizi, Jıneps Newspaper, Caucasian Diaspora, discourse, Discourse Analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Türkiye'deki Kafkas Diasporasına ait basılı olarak yayınlanan tek gazete olan Jıneps Gazetesi kapsamında, tarih ve kimlik söylemlerinin değerlendirildiği bu çalışma 3 soru üzerinden analiz edilmiştir. Öncelikle çalışmada, Jıneps Gazetesi'nin ortak tarih söylemini hangi argümanlar üzerinden ürettiği ortaya çıkarılmaktadır. Buna göre; 1864 Sürgünü bir“soykırım”olarak nitelendirilmekte ve bu sürgün, Jıneps Gazetesi'nin ortak tarih söyleminin temelini oluşturmaktadır. Jıneps Gazetesi'nde tarih konusunda daha çok mikro düzeyde bir söylem üretilmektedir. İkinci olarak; Kimlik konusu anadil, din ve siyaset olarak üç ayrı başlıkta incelenmekte ve özellikle anadil konusuna oldukça önem atfedilmektedir. Anadil konusunda aktör tanımlaması yapılırken“biz”kategorisinde Adigece başta olmak üzere Türkçe ve Rusça haricindeki tüm diller yer almaktadır.“Öteki”kategorisinde ise Türkiye'deki diaspora için Türkçe, Kafkasya'daki halklar içinse Rusça yer almaktadır. Anadillerin yok olmaması gerektiği konusuna ağırlık verilen Jıneps Gazetesi'nde anadilde eğitimin yaygınlaştırılması gerektiğinden bahsedilmekte ve ortak kimlik söylemi bu şekilde üretilmektedir. Jıneps Gazetesi'nde ortak kimlik söyleminin daha çok makro düzeyde ele alındığı ve bu söylemin genellikle Türkiye'deki Sünni-Türk kimliği haricindeki halkları içerisine aldığı görülmektedir. Siyaset ise Jıneps Gazetesi'nde niceliksel olarak en fazla metnin bulunduğu konudur. Bu konuda gazetede genel olarak AK Parti politikalarına muhalif söylemlerin üretildiği görülmektedir. Çalışmada, Jıneps Gazetesi'nin seçmen tercihini ise daha muhalif söylemler kullanarak oluşturduğu sonucuna ulaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABS Within the context of the only newspaper published by the Caucasian Diaspora in Turkey, Jıneps Newspaper; this study evaluates the discourses of the newspaper over three questions. In this study, first of all, the arguments used by the diaspora to generate a common history discourse through the Jıneps Newspaper is being analyzed. Accordingly, 1864 Exile was defined as a“genocide”and this exile has become the foundation of common history discourse of the Jıneps Newspaper. Generally, a micro-level discourse of history is generated in the Jıneps Newspaper. Secondly, the subject of“Identity”is examined through the 3 separate titles, which are the native language, religion and politics. Especially the native language topic is given particular importance in the Newspaper. While the actor term is defined at native language topic; in the“Us”category; all the languages –Adyghean being in the first place- was included except Turkish and Russian. In the“Others”category; Turkish for the diaspora in Turkey, and Russian for the people in the Caucasia was listed. The Jıneps Newspaper which gives particular attention to the subject of preserving the native languages; speaks of the necessity for popularizing education with the native language and common identity discourse is generated in this way. It is observed that the common identity discourse in Jıneps Newspaper is addressed at macro-level and this discourse generally includes all the people except the Sunni-Turk majority of Turkey. Additionally, politics is the subject which contains the largest space in the Newspaper articles. Generally, discourses critical to AK Party policies are produced in the Newspaper. Jıneps Newspaper is generating voter preference through critical discourses.