Henri Troyat'nın melezleşen kültürel kimliği ve sanatındaki yansımaları
Henri Troyat's hybrid cultural identity and its reflections in his art
  1. Tez No: 953423
  2. Yazar: NAZLI AKBAYIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DOĞANAY ERYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Fransız Dili ve Edebiyatı, Karşılaştırmalı Edebiyat, Eastern Linguistics and Literature, French Linguistics and Literature, Comparative Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Melezleşen Kimlik, Diaspora, Fransız-Ermeni İlişkileri, Fransa'da Ermeni Edebiyatı, Henri Troyat, Tzvetan Todorov, Amin Maalouf, Şahan Şahnur, Hybridizing Identity, Diaspora, French-Armenian Relations, Armenian Literature in France, Henri Troyat, Tzvetan Todorov, Amin Maalouf, Şahan Şahnur
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kafkas Dilleri ve Kültürleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ermeni Dili ve Kültürü Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 233
Özet
başlıklı tezimiz Türkiye'de Henri Troyat'nın kültürel kimliğinin değerlendirildiği ilk bilimsel araştırmadır. Tezimizde Ermeni edebiyatına ait literatürde etnik kökenine vurgu yapılarak anılan yazarın melezleşen kültürel kimliği, Rus ve Fransız kültürel kimliği otobiyografik roman olarak değerlendirebileceğimiz Aliocha adlı eserinin metin analizi yapılarak belirlenmeye çalışılmıştır. Tezimiz üç ana bölümden oluşmakta olup birinci bölümde Henri Troyat'nın göçmen kimliğini tanımamıza yardımcı olacak göç, edebiyat ve kültürel kimlik bağlamında göç edebiyatının özellikleri kuramsal olarak ele alınmıştır. Henri Troyat'nın edebî kimliğinin açılımını yapabilmek adına Ermeni kökenlerinden ve aidiyet duygusu geliştirerek vatandaşlık kimliğini almaya hak kazandığı ülke bakımından Fransa'da Ermeni edebiyatının gelişim süreci kronolojik olarak araştırılmıştır. Tezimizin ikinci bölümünde Henri Troyat'nın yaşamı, sanatı, Fransız kimliğinin inşası ve Ermeni kimliği incelenmiş olup Troyat'nın Fransız kimliğini ortaya koyma biçimini belirleyebilmek amacıyla Troyat gibi göçmen yazarlar olan Tzvetan Todorov ve Amin Maalouf'un edebî eserlerini yaratırken tercih ettikleri dilin Fransızca olması ile dil ve kültürel kimlik olgusuna bakış açıları değerlendirilmiştir. Troyat'nın etnik kimliğinin izlerini tespit edebilmek amacıyla Un Si Long Chemin adlı eseri, Fransa'da yaşayan bir başka Ermeni yazar olan Şahan Şahnur'un Şarkısız Ricat adlı eseri ile göç edebiyatı bağlamında yabancılık, aidiyet, uyum ve göçmenlik psikolojisi ekseninde karşılaştırılmıştır. 221 Tezimizin üçüncü bölümünde ise Henri Troyat'nın kültürel kimliğini yansıttığını tespit ettiğimiz Aliocha adlı eserinin metin analizi yapılarak Henri Troyat'nın benimsediği kültürel kimliği tanımlayan araçların neler olduğu hususu ele alınmıştır. Sonuç bölümünde ise elde edilen veriler ışığında Henri Troyat'nın Rus ve Fransız kültürel kimliğine ilişkin tespitler yapılıp Troyat'nın Ermeni edebiyatı içine dâhil edilmesinin mümkün olamayacağı görüşüne ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Our thesis titled“Henri Troyat's Hybrid Cultural Identity and Its Reflections in His Art”is the first scientific research in Turkey in which Henri Troyat's cultural identity is evaluated. In our thesis, the hybrid cultural identity of the author, as mentioned in Armenian literature with an emphasis on his ethnic origin, as well as his Russian and French cultural identities, has been attempted to be determined through a text analysis of his work Aliocha, which can be considered an autobiographical novel. Our thesis consists of three main parts. In the first part, the characteristics of migration literature in the context of migration, literature, and cultural identity, which will help us understand Henri Troyat's migrant identity, are theoretically discussed. To expand Henri Troyat's literary identity, the development process of Armenian literature in France has been chronologically investigated in terms of his Armenian origins and the country where he was granted citizenship, thereby developing a sense of belonging. In the second part of our thesis, Henri Troyat's life, art, the construction of French and Armenian identity have been examined, and in order to determine Troyat's way of revealing his French identity, Tzvetan Todorov and Amin Maalouf, who are immigrant writers like Troyat, are evaluated in terms of the French language they prefer while creating their literary works and their perspectives on the phenomenon of language and cultural identity. In order to identify the traces of Troyat's ethnic identity, his work titled Un Si Long Chemin (Such a Long Road) has been compared with another Armenian writer living in France, Shahan Shahnour's Նահանջը առանց երգի (Retreat Without Song) in the context of migration literature on the axis of foreignness, belonging, adaptation and migration psychology. 223 In the third part of our thesis, the textual analysis of Henri Troyat's work, titled Aliocha, which we have determined reflects his cultural identity, has been conducted. The tools that define the cultural identity adopted by Henri Troyat are then discussed. In the conclusion section, in the light of the data obtained, determinations have been made regarding Henri Troyat's Russian and French cultural identity, and it is concluded that it is not possible to include Troyat in Armenian literature.