İnternet haberciliğinde görsel malzeme kullanımı üzerine göstergebilimsel bir i̇nceleme
A semiological research on the usage of visual content in internet journalism
  1. Tez No: 581291
  2. Yazar: ÖDÜL KAZAN
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. UĞUR KUTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Güzel Sanatlar, Sahne ve Görüntü Sanatları, Journalism, Fine Arts, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Information, Internet, Internet Newspaper, Photograph in Internet Journalism, Semiotic
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bilginin üretim ve tanımı çağlar boyunca farklı biçimlerde yapılmış, sürekli değişmiş ve gelişmiştir. Ama tarihin hiçbir döneminde internet çağındaki kadar hızlı ve çok bilgi üretilmemiştir. Bu hız ve yoğunluk bilginin doğruluğu, gerçekliği ve geçerliliği konusunda zaten var olan endişeleri daha da artırmıştır, çünkü bilginin üretim ve sunum şekilleri, bilgi paradigmasını da radikal biçimde değiştirmektedir. Bu çalışmada geleneksel bilgi anlayışı ile internet çağının bilgi anlayışı arasındaki temel farklılıklar ele alınmakta, internet üzerinden bilgi üretim ve paylaşımının getirdiği etik sorunlar gazetelerin internet sayfalarında haber görsellerinin kullanım biçimleri üzerinden tartışmaya açılmaktadır. Böyle bir epistemolojik çözümleme için gazetelerin internet sayfalarının seçilmesinin başlıca nedeni, varoluş sebebi bilgiyi doğru ve tarafsız şekilde okura ulaştırmak olan gazetelerin internet sayfalarındaki haber görsellerinde göze çarpan manipülasyon çabaları ve etik sorunlardır. Göstergebilimin araçları kullanılarak yapılan bu çalışmada, altı farklı gazetenin internet sitelerinde aynı tarihlerde yer alan üç haberi sunarken kullandıkları görsel malzemeler çözümlenmekte, böylece bu gazetelerin haberi okuyucuya ulaştırırken uyguladığı stratejiler görünür hale getirilmektedir. Anahtar kelime: Bilgi, İnternet, İnternet Gazetesi, İnternet Gazeteciliğinde Fotoğraf, Göstergebilim
Özet (Çeviri)
Production and description of knowledge has been defined in different manners throughout the ages, constantly changed and developed. However, there is no period in history did we create knowledge as much and as rapidly as in the era of internet. This speed and saturation increase the concerns when it comes to validity, genuineness and effectiveness of knowledge, because method of production and presentation of knowledge and information radically changed the paradigm of information radically as well. In this research, differences between traditional understanding of knowledge and understanding of information in internet age are discussed. Ethical problems stemming from the production and sharing of information on the internet are discussed with the example of how contents are used in newspapers' webpages. The reason behind choosing newspaper websites for such an epistemological analysis are the ethical problems and manipulative efforts in new visuals in websites of newspapers, whose raison d'etre is to transmit the true information in an unbiased manner to the readers. In this research conducted by using the tools of semiotics, visual contents used in the websites of six different newspapers at the same date for free different news are analysed, thus the strategies the newspapers use while relaying information to the readers are rendered visible.