Jean Paul Sartre'da özgürlük bilinci
The consciousness of freedom in Jean Paul Sartre'sphilosophy
- Tez No: 581351
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN GAZİ TOPDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Varlık, Birey, Bilinç, Varoluş-Öz, Özgürlük, Being, Individual, Consciousness, Existence-Self, Freedom
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
20. yüzyılda ortaya çıkan ve etkileri kesintili veya kesintisiz olarak bugüne kadar devam eden Varoluşçuluk akımı ile felsefe dünyasına birçok düşünür katılmıştır. Bu akım, insanın değeri, eylemleri, özgürlüğü, yaşadığı ortamı ve birbirleri ile ilişkileri gibi insana özgü konuları önemsemekte ve insan için, birey için en önemli değerin, özgürlük olduğunu belirtmektedir. Felsefenin temel problemlerinden biri olan özgürlük konusunu detaylı olarak ele almaya gayret ettiğim bu çalışmamda, problemi söz konusu akımın önemli düşünürlerinden biri olan Jean Paul Sartre'ın yapıtları üzerinde incelemeyi amaçladım. Varoluşçuluğun ortaya çıkışı ve çıkışını sağlayan toplumsal ve siyasal nedenler ile bu akımın diğer temsilcilerinin görüşlerine değinmek de çalışmamın diğer temalarını oluşturmaktadır. Çalışmamda Sartre'ın varoluşçuluk anlayışı esas olmak üzere birçok konudaki görüşlerini hemen bütün eserlerine göndermelerde bulunarak ele almaya çalıştım. Hedeflerimden biri de Sartre'ın felsefesinde ortaya koyduğu hem yaşadığı yüzyılın hem de günümüzün sorunlarına ışık tutan görüşlerini kapsayacak bir çalışma gerçekleştirmekti.
Özet (Çeviri)
In the twentieth century, many thinkers have joined the world of philosophy with the movement of existentialism whose effects continue until today. This movement states the human values and actions, the relation between the environment and human, the importance of human beings, and the most important value for the individual which is freedom. In this study, I tried to elaborate on the subject of freedom as one of the most fundamental and controversial topic in philosophy; I focused on studying the work of Jean Paul Sartre who is considered as one of the important thinkers of this movement. The other themes of my work are to mention the social and political reasons that enabled the emergence of existentialism and the views of other representatives of this movement. In my research; I tried to study Sartre's understanding of existentialism in almost all of his work. One of my goals was to carry out a study about Sartre's philosophy to provide solutions for the nowadays problems and the ones that the century has gone through.