Pseudomonas putida NRRL B-13 suşu tarafından ksilenin biyolojik yıkımının optimizasyonu
Optimization of Xylene Biodegradation by Pseudomonas putida NRRL B-13 strain
- Tez No: 581381
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSA SARİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Pseudomonas sp, ksilen, biyodegradasyon., Pseudomonas sp. xylene, biodegradation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZET Pseudomonas putida NRRLB-13 SUŞU TARAFINDAN KSİLENİN BİYOLOJİK YIKIMININ OPTİMİZASYONU. Sadi SEZGİNER Yüksek Lisans Tezi Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doç.Dr. Musa SARI 2019; xv + 34 sayfa Petrol ve türevleri günlük hayatımızın neredeyse tamamında kullanılmakta, hayatımızın vazgeçilmezi olmaktadır. Bu üretim zincirinde oluşan atık türleri, üretim proseslerinin yarattığı çevresel etkiler ve üretim atıklarının bertaraf yöntemleri değerlendirilmiş, ürünlerin kullanımı sonrası oluşan atıkların geri dönüşüm uygulamaları irdelenmiş ve geri dönüşümün gerekliliği ele alınmıştır. Bu çalışma, endüstriyel aromatik kirleticilerden birisi olan ksilenin, biyolojik yıkım gerçekleştiren mikroorganizmalardan biri olan Pseudomonas putida NRRLB-13 suşu ile biyodegradasyonunu sağlamaktır. Pseudomonas putida NRRL B-13 suşları aktif duruma getirilerek glukoz içeren besiyeri ortamında iki nesil çoğalması sağlandı. 250 ml'lik besiyeri ortamına 4Mm ksilen eklendi ve besiyerleri otoklav edildi. Otoklav edilen besiyeri ortamına (250 ml) 4 ml 2. nesil bakteri ekimi yapıldı. Besiyeri ortamından ilk andan itibaren 2 ml örnek alınarak 600 nm dalga boyunda her 4 saatte bir spektrofotometrede absorbans ölçümü yapıldı, absorbans değerlerinde kademeli olarak artış görüldü, bu da bize bakterilerin ürediğini ve bakteriler tarafından ksilenin enerji kaynağı olarak kullanıldığının bir göstergesidir. 8 mM ksilen içerikli bakteri kültür ortamında 260 nm'de , 96 saatlik zaman sürecinde 4 saatte bir ksilen absorbans değerleri ölçüldü. Ksilen absorbans değerleri kademeli olarak azaldı. Bu da Pseudomonas putida bakterilerinin ksileni kullandığını net bir şekilde göstermiş oldu. 8 mM ksilen içerikli bakteri kültürünün 600 nm 30 oC 'deki absorbans değerleri ile zamana bağlı değişim değerlerine bakıldığında sıcaklığın düşmesinin bakteri üremesini olumsuz etkilediği görüldü. MgCI2 içeren ve MgCI2 içermeyen besiyerlerinde absorbans değerlerine bakıldığında MgCI2 içeren ortamda absorbansın daha hızlı azalması MgCI2' ün ksilen yıkımında etkili olduğunu göstermektedir. CaCI2 'ün ise ksilen yıkımı üzerinde etkisi olmadığı görülmektedir. CaCI2 içeren ortamda absorbansı CaCI2 ' ün arttırdığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OPTİMİZATİON OF BİOLOGİCAL DEGRADATİON OF XYLENE BY PSEUDOMONAS PUTİDA STRAİN NRRL B-13 Sadi SEZGİNER Master of Science Thesis, Department of Biology Supervisor: Doç. Dr. Musa SARİ 2019; xv + 34 page Petroleum and its derivatives are used in almost all of our daily lives and are indispensable in our lives. The types of waste generated in this production chain, the environmental impacts of the production processes and the disposal methods of production wastes were evaluated, the recycling practices of the wastes generated after the use of the products were examined and the necessity of recycling was discussed. The aim of this study is to provide biodegradation of xylene which is one of the industrial aromatic pollutants and degraded by Pseudomonas putida NRRLB-13 which is one of the microorganisms that perform biological degradation of xylene. Pseudomonas putida strains NRRL B-13 were activated to proliferate in the medium containing glucose for two generations. 4 mM of xylene was added to 250 ml of medium and the media were autoclaved. The autoclaved medium (250 ml) was inoculated with 4 ml of 2nd generation bacteria. Absorbance measurement was performed on the spectrophotometer every 4 hours at 600 nm wavelength by taking 2 ml sample from the medium from the first time, a gradual increase in the absorbance values was observed, which shows us that bacteria produce and xylene is used as energy source. Xylene absorbance values were measured every 8 hours at 260 nm in bacteria culture medium containing 8 mM xylene and 96 hours time period. Xylene absorbance values decreased gradually. This clearly demonstrated that Pseudomonas putida bacteria were using xylene. When the absorbance values of the 8 mM xylene-containing bacteria culture at 600 nm 30 oC and time-dependent change values were examined, it was seen that the decrease in temperature negatively affected the bacterial growth. When the absorbance values of MgCl2-containing and non-MgCl2-containing media are analyzed, a faster decrease in absorbance in MgCl2-containing media indicates that MgCl2 is effective in xylene degradation. CaCl2 has no effect on xylene degradation. It is thought that CaCl2 increases the absorbance in the medium containing CaCl2.