Psödofakik retina dekolmanlarında cerrahisonuçlarımız
Surgical results of pseudophacic retinal detachment
- Tez No: 581440
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: psödofakik retina dekolmanı, arka kapsül perforasyonu, tamponad, pseudophakic retinal detachment, posterior capsule perforation, tamponade
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Prof.Dr.N.Reşat Belger Beyoğlu Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Psödofakik retina dekolman tanısı ile opere edilen olgularda cerrahi sonrası anatomik ve fonksiyonel başarıyı etkileyen faktörleri ve sonuçları değerlendirmek. Gereç ve Yöntem Beyoğlu Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi I.Göz Kliniği Retina Biriminde, Şubat 2006 ve Ocak 2009 tarihleri arasında psödofakik retina dekolmanı tanısı konulan 60 hastanın 60 gözü çalışmaya alındı. Olguların; ameliyat öncesi, ameliyat sırasında ve ameliyat sonrası demografik özellikleri kaydedildi. Bulgular Yaş ortalaması 58,45±14,91 olan hastaların, 46'sı (%76,7 ) erkek, 14'ü (% 23,3) kadın idi. Hastaların 52'sine (% 86,6) fakoemülsifikasyon cerrahisi, 1'ine (%1,6) planlanmış ekstrakapsüler katarkt ekstraksiyonu, 1'ine (%1,6) intrakapsüler katarakt ekstraksiyonu, 3'üne (%5) clear lens ekstraksiyonu, 3'üne (%5) pediatrik katarakt tanısı ile İ/A ile lens ekstraksiyonu yapılmış olduğu saptandı. Olguların 22 'sine (%36,6) kapsül içine arka kamara lensi, 32'sine (%53,3) sulkusa arka kamara lensi, 4'üne (%6,6) ön kamara lensi, 2'sine (%3,3) skleral fiksasyonlu lens implante edilmişti. Olguların 44'ünde (%73) arka kapsül bütünlüğünün bozulmuş olduğu saptandı. Preoperatif fundus incelemesinde olguların 27'sinde (%45) yırtık saptanırken, 18 (%30 ) olguda operasyon sırasında, 15 (%25) olguda ise yırtık saptanmadı. Olgulara 4 ayrı cerrahi prosedür uygulandı. Grup I; 360 derece skleral çökertme + lokal çökertme, Grup II; 360 derece skleral çökertme + pars plana vitrektomi + tamponad, grup III; 360 derece skleral çökertme+ pars plana vitrektomi + IOL çıkarılması + tamponad, grup IV; 23G pars plana vitrektomi + tamponad uygulandı. Hastalar ortalama 18,3 ± 5,2 ay (12 - 32 ay) takip altında tutuldu. Son kontrollerde 60 olgunun 58'inde ( %96,6) anatomik başarı, 17'sinde (%32) fonksiyonel başarı elde edildi. Sonuç Erken tanı ve uygun cerrahi yöntemlerle, psödofakik retina dekolmanlı olgularda yüksek fonksiyonel başarılar elde edilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate the factors affecting anatomical and functional success of patients operated for pseudophakic retinal detachment. Materials and Methods Sixty eyes of 60 patients diagnosed with pseudophakic retinal detachment between February 2006 and January 2009 in Beyoğlu Eye Training and Research Hospital, 1st Eye Clinic Retina Unit were included in the study.Preoperative, intraoperative and postoperative demographic characteristics were recorded. Results The mean age of the patients was 58.45 ± 14.91, of them 46 (76.7%) were male and 14 (23.3%) were female. From the recorsd of patients in 52 (86.6%) patients were and planned in 1 (1.6%) patient. extracapsular cataract extraction, 1 (1.6%) intracapsular cataract extraction, 3 (5%) clear lens extraction, 3 (5%) pediatric cataract diagnosis with I / A lens extraction. Twenty-two (36.6%) of the cases were encapsulated with posterior chamber lens, 32 (53.3%) sulcus posterior chamber lens, 4 (6.6%) anterior chamber lens, 2 (3%, 3) a scleral fixated lens was implanted.The integrity of posterior capsule was distrupted in 44 (73%) cases. Preoperative fundus examination revealed rupture in 27 (45%) cases, 18 (30%) cases during operation and 15 (25%) cases.Four separate surgical procedures were performed. Group I; 360 degree scleral buckling + local buckling, Group II; 360 degree scleral buckling + pars plana vitrectomy + tamponade, group III; 360 degree scleral buckling + pars plana vitrectomy + IOL removal + tamponade, group IV; 23G pars plana vitrectomy + tamponade was performed. The patients were followed up for a mean of 18.3 ± 5.2 months (12 - 32 months). At the last follow-up, 58 (96.6%) of 60 and 17 (32%) had functional success. Result Early diagnosis and appropriate surgical methods, high pseudophakic retinal detachment cases functional achievements can be achieved.